ČSSD nezruší všechno, třeba za pobyt v nemocnici budeme platit dál

Praha - Sociální demokraté ani po případných vítězných volbách nezruší velkou část reforem pravicové vlády. Šéf strany Bohuslav Sobotka přiznal, že ani v případě vítězných voleb nezruší zvýšení DPH na nové byty, teplo nebo veřejnou dopravu, ponechá zvyšování věku odchodu do důchodu a nebude rušit stropy na placení sociálního pojištění. A slíbil, že nezruší ani poplatek za den v nemocnici, jen ho sníží ze 100 korun na 60. „Vše se vrátit nedá. To je důsledek toho, jak lidé rozhodli ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekl Sobotka, který na závěr celé konference oznámil, že novou podobu daňové, důchodové či zdravotnické reformy bude širší vedení ČSSD schvalovat až 10. prosince.

Některé reformy ale chtějí sociální demokraté po případných vítězných volbách co nejdřív zrušit. Například hodlají vrátit potraviny, léky a knihy zpět do nižší sazby DPH, zrušit penzijní reformu, která počítá s vyvedením tří procent z hrubé mzdy do soukromých fondů, vrátit na původní úroveň tříletou rodičovskou dovolenou a porodné a zrušit i možnost připlácet si na lepší péči.

ČSSD - reformy, které nechce rušit
Zdroj: ČT24

Zdravotnické poplatky nebudou, zůstane jen ten za pobyt v nemocnici

Aktualizovaná verze sociálnědemokratické reformy zachovává poplatek za pobyt v nemocnici, který původně navrhovala spolu s dalšími regulačními poplatky ve zdravotnictví zrušit. Nově jej zamýšlí pouze snížit ze 100 na 60 korun za den, pacienti by jej měli platit nejvýše 60 dní v roce.

Sobotka pro ČT24: „Bude to v zásadě příspěvek na stravu a bude se platit 60 korun. Je to vlastně jediný poplatek, který byl zaveden, u kterého si dovedeme představit, že by zůstal, ostatní poplatky ve zdravotnictví chceme zrušit a chceme kompenzovat ten výpadek tím, že zrušíme stropy zavedené na platbu zdravotního pojištění.“

Součástí reformních plánů sociální demokracie zůstává vybudování systému veřejných neziskových nemocnic a redukce systému zdravotních pojišťoven. ČSSD počítá se sloučením vojenské pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Slibuje si od toho třímiliardovou úsporu. ČSSD také nadále odmítá privatizaci nemocnic. 

ČSSD - reformy, které chce zrušit
Zdroj: ČT24

Sociální demokraté chtějí také zrušením stropů při platbě zdravotního pojištění zvýšit příjem pojišťoven o dvě miliardy korun, chtějí zjednodušit systém úhrad zdravotních výkonů, aby pojišťovny platily za zákrok ve všech zařízeních stejnou cenu.

David Rath plány sociální demokracie shrnul s využitím přirovnání onkologa a senátora za ČSSD Jana Žaloudíka. „Musíme vybudovat zdravotnictví jako myšku, u níž víme, kde má čumáček a kde má zadeček, a ne tak, jak to dělá současná vláda, jako měňavku, u které nevíme, kde ji krmit a co z ní vypadne.“… „My uznáváme dělení péče na tu, která pacientům pomáhá, zachraňuje jim jejich života a zdraví, a na tu, kde to není tak úplně jisté.“

Rath se na programové konferenci též vrátil i k oblíbenému sloganu bývalého předsedy Jiřího Paroubka o „obyčejných lidech“, který strana využívala i ve stranické kampani před loňskými volbami. „Nikdo není obyčejný, všichni jsme neobyčejní,“ řekl Rath. 

Volební kampaň ČSSD: „Lepší budoucnost pro obyčejné lidi“.  

„Mám radši termín normální lidé. Většina z nás je normální,“ vyhlásil David Rath, na koho by se teď měla sociální demokracie obracet.

Zákaz firemních sponzorských příspěvků a majetková přiznání

Na konferenci ČSSD představila též plán boje proti korupci, v jehož návrhu je plán zakázat firemní sponzorské příspěvky politickým stranám. Plán počítá také s omezením výše sponzorských darů stranám od občanů a s omezením nákladů na volební kampaně; konkrétní limity ale navrhovaný plán nestanoví. 

ČSSD měla po loňských volbách dluh ve výši 360 milionů korun. Základní příjmy strany tvoří státní a členské příspěvky. Sponzorské dary nebyly podle bývalého předsedy kontrolní komise strany Martina Starce nijak významné. Na nedostatek sponzorských darů si naopak nestěžovaly strany vládní koalice. Sociálním demokratům leží v žaludku hlavně příspěvek finančníka Zdeňka Bakaly, který loni mezi trojici vládních stran rozdělil téměř 30 milionů korun. Nad Bakalovým financováním politiky se dnes pohoršlivě pozastavoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. 

Základním kamenem protikorupčního plánu ČSSD zůstává prosazení zákona o majetkových přiznáních, který by podle ní měl pomoci finančním úřadům odhalit nelegální příjmy. Majetek nedoložený řádnými příjmy navrhují sociální demokraté zatížit speciální daní ve výši 76 procent jeho hodnoty. „Ten, kdo chce bojovat s korupcí, tak takový návrh podpořit musí,“ prohlásil místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Podle Bohusava Sobotky je to sankční sazba určená pro daňové delikventy.

Sobotka exkluzivně pro ČT24: „Nechceme daňovou revoluci, chceme stabilizovat daňové příjmy, k čemuž můžeme dospět pohybem daňových sazeb. My se chceme soustředit na obnovení daňové progrese a také na druhou daňovou sazbu právnických osob, která by ale nezatěžovala průmyslové podniky, ale týkala by se velkých firem typu bank, pojišťoven, energetické a telekomunikační společnosti. Stejně tak se chceme soustředit na to, aby v naší zemi byly dvě sazby DPH.“

Důchody: Sloučit důchodové spoření s penzijním připojištěním

V rámci důchodové reformy plánují sociální demokraté sloučit vládou prosazené důchodové spoření v soukromých fondech se současným penzijním připojištěním. Faktické zrušení druhého pilíře důchodového systému, který koalice koncem minulého týdne prosadila ve sněmovně, by obnovilo příjmy pro nynější průběžné financování důchodů. 

ČSSD chce podle aktuálního plánu opřít financování důchodů o první státní pilíř. „Průběžný systém je v zásadě nesmrtelný, pokud ho nezabijeme tím, že mu vezmeme příjmy,“ prohlásil expremiér a bývalý sociální eurokomisař Vladimír Špidla. Odmítl tezi, že by průběžný systém ohrožoval nepříznivý demografický vývoj. Podle něj se situace bude zhoršovat jen do roku 2060, kdy na jednoho penzistu bude připadat 1,66 pracujícího. Do roku 2090 se ale tento počet zvýší na současnou úroveň 2,06 ekonomicky aktivního. ČSSD také požaduje, aby se průměrná výše důchodu nesnížila pod hranici 40 procent průměrné hrubé mzdy. 

Daně mají jít nahoru

V návaznosti na změny financování důchodů ČSSD plánuje obnovit sníženou sazbu DPH pro potraviny a léky, progresivní sazbu daně z příjmů pro občany, zvýšení sazby této daně pro firmy z 19 na 21 procent a 30procentní sazbu pro velké energetické, finanční a telekomunikační společnosti.

ČSSD - daně, které chce zvýšit
Zdroj: ČT24

Z příjmů nad 100 tisíc měsíčně by měli lidé podle ČSSD platit 38 procent z hrubé mzdy. Sociální demokraté chtějí zvýšit i daně firmám, lidem, kteří vlastní nebo zdědí velký majetek a zvýšit daně hodlá ČSSD dokonce i živnostníkům, kteří používají výdajové paušály. Právě díky zvýšení většiny daní chce ČSSD dosáhnout svého klíčového cíle: vyrovnat do roku 2017 státní rozpočet.

Konečné slovo padne až 10. prosince

Na závěr programové konference Bohuslav Sobotka prohlásil, že novou podobu daňové, důchodové či zdravotnické reformy bude širší vedení ČSSD schvalovat až 10. prosince. Odklad zdůvodnil potřebou ještě promyslet, jak se ČSSD postaví k poplatkům za pobyt v nemocnici. Novinářům Sobotka řekl, že konferenci nebylo možné ukončit vzhledem k obsáhlosti témat tak, „aby bylo možné hlasovat ještě dnes“. Sobotkovo zdůvodnění podpořil místopředseda ČSSD a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, podle něhož je potřeba ještě propočítat dopady podle nové úhradové vyhlášky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).