Počítač falšoval veřejné zakázky, policie šetří už 40 případů

Hradec Králové – Vyšetřování veřejných zakázek financovaných EU, kde finalisty vybíral speciálně upravený počítač, nabývá obřích rozměrů. Na policejním seznamu už jsou čtyři desítky případů dohromady za dvě miliardy korun. Zadavatelé tendrů teď rychle musí vypsat nové soutěže, aby o evropské dotace nepřišli.

Podle vyšetřovatelů ovlivňoval veřejné zakázky počítač Inženýrských služeb Hradec Králové, který umožňoval vylosovat předem určené firmy. Data o průběhu losu se pak v počítači automaticky smazala. Finalisty v pochybných zakázkách losovala Michaela Kristová z firmy Kleris. „Když jsme zjistili, že při samotném losování byl použit notebook s upraveným softwarem, tak jsme považovali za povinnost, abychom informovali ty nejvýznamnější a největší zadavatele veřejných zakázek,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej. 

Policie říká, že jí potrvá pravděpodobně ještě několik měsíců, než zmapuje přesný počet zmanipulovaných zakázek. Pokud se prokáže, že byly zakázky zmanipulované, tak podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jany Jabůrkové hrozí, že EU dotace neproplatí, příslušné finanční úřady pak také mohou vyměřit pokutu. 

Reportáž Jiřího Hynka a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Problém se týká třeba Českého Meziříčí, kde plánovali vystavět čističku a kanalizaci za 108 milionů korun a část nákladů měla hradit EU. Z 18 uchazečů vylosoval upravený počítač deset finalistů, soutěž nakonec vyhrála firma VCES. Soutěž teď ale prošetřuje policie a obec bude zřejmě muset vypsat nový tendr. Jak ale upozorňuje starosta Milan Žďárek, zatím nemá v ruce žádné podklady, jen určité podezření. Neví tedy, na základě čeho soutěž zrušit. Obec už má navíc uzavřenou smlouvu s vítězem, proto se obává, že ještě bude muset platit peníze za její zrušení.