Páry obsadily obřadní síně, někde i po půlhodině

Praha – Jednou za sto let přichází den s tolika jedničkami jako dnes. Unikátní datum si tak nenechali ujít numerologové, astrologové, ale především zamilované páry. Například v Las Vegas, jednom z nejoblíbenějších svatebních míst, dnes uzavře sňatek přes 3 500 párů. I mnohé tuzemské obřadní síně dnes beznadějně obsadily svatební páry – v těch nejžádanějších se střídaly po půlhodině.

Velmi vytížený pátek dnes strávili také zaměstnanci cukráren a svatebních agentur. Vizuálně přitažlivé datum si pro uzavření sňatku svědomité páry zamlouvaly už před rokem. Například na Staroměstské radnici v centru Prahy bylo za dnešek oddáno 17 párů. Podle statistiků však zájem o „jedničkový“ den rekord v uzavřených sňatcích nepřekonal. „Asi nejzajímavější datum bylo 7. 7. 2007, kdy byla sobota. Tehdy jsme zaznamenali absolutní maximum 4 400 sňatků,“ uvedla demografka z Českého statistického úřadu Eva Kačerová.

Navzdory dnešnímu zvýšenému zájmu o svatby dlouhodobě jejich počet klesá. Svatební podnikatelé ale zatím nepocítili, že by na jejich službách lidé šetřili. Na území ČR stále přibývá agentur, které se specializují na organizaci sňatků. Například v Praze jich je hned 42. „Když už lidé v dnešní době mají svatbu, tak si ji chtějí užít a investují nemalé částky. Průměrná svatba přes agenturu vyjde na 300 tisíc,“ říká majitelka jedné z nich Veronika Javornická.

O poznání méně mohou zaplatit ti, kteří vezmou plánování do vlastních rukou. Často volí variantu pozvat pouze nejbližší a úkoly, které má obyčejně na starost právě agentura, pověří své kamarády. „Je pravda, že lidem často postačí jen obřad a potom už dál nevyžadují fotografování a využijí třeba své známé,“ dodává profesionální fotografka Markéta Jiráková. Oproti předchozím rokům navíc svateb ubývá a rozvodů přibývá. Loni na 1 000 obyvatel připadaly 4 svatby, ale také dva rozvody. Na začátku druhé světové války přitom matrikáři evidovali třikrát tolik sňatků.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod