České děti soutěží v poznávání Izraele

Lidice - Nová soutěž o poznávání Izraele odstartovala v Lidicích. Středoškoláci z celé republiky se utkají ve třech disciplínách - literární, výtvarné a tvorbě internetových stránek. Vítězové soutěže pojedou na poznávací zájezd do Izraele. Soutěž má název Cemach, což v hebrejštině znamená klíč.

Napsat esej, povídku, vytvořit originální výtvarné dílo nebo navrhnout webové stránky - to jsou úkoly, které musí splnit přihlášení studenti. To vše s cílem ukázat, jak se žije v moderním Izraeli. „Chtěli jsme, aby soutěž byla jakýmsi zdrojem poznání o Izraeli. Ideálem by bylo, aby ty projekty sloužily i dál, takže uvítáme, pokud se studenti rozhodnou napsat třeba příspěvky do wikipedie,“ řekl organizátor soutěže Giuliano Giannetti.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Soutěž se už sice rozjela, zájemci se ale dál mohou hlásit, a to až do 9. prosince. Prvním úkolem je vyplnit znalostní test. Ten se neboduje, student se ale nedostane do dalšího kola, dokud správně neodpoví všechny otázky. Na specializovaných školeních se pak studenti učí, jak vypracovat vlastní projekt. „Vybrala jsem si literární disciplínu. Chtěla bych psát o izraelských hasičích, protože můj táta je u hasičů,“ svěřila se se svým námětem jedna ze soutěžících studentek Kateřina Strádalová.

Vyhlášení výsledků proběhne v květnu opět v Lidicích. Hlavní cenou je zájezd do Izraele, kam se autoři patnácti nejlepších projektů podívají v létě.