ČR asi zaplatí otci za zákaz kontaktu se synem

Praha - Česko možná bude muset zaplatit odškodné čtvrt milionu korun za to, že nerespektovalo právo otce stýkat se se svým synem. Podle dnešních Lidových novin to nařídil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, na který se otec obrátil, když mu české soudy zakázaly vídat se s dítětem. Pokud se stát neodvolá, bude muset odškodné zaplatit do tří měsíců.

Lidové noviny uvádí, že Čech Tomáš Bergmann se marně snažil vídat svého syna téměř deset let. Nejprve mu v tom po rozvodu bránila manželka, nakonec mu to zakázaly i české soudy. Odůvodnily to nesnášenlivým vztahem obou rodičů, který prý ohrožoval psychický vývoj dítěte. Schopnost otce vychovávat dítě přitom nikdy nezpochybnily.

Podle výroku štrasburského soudu však tímto krokem česká justice pochybila. Místo toho, aby se příslušné orgány snažily situaci řešit (například nařídily dohled nad výchovou chlapce nebo rodičům odborné poradenství), tak jen několik let pasivně přihlížely. „Nedostatek spolupráce mezi rodiči nezbavuje příslušné orgány povinnosti uplatnit všechny prostředky k zachování rodinné vazby mezi rodičem a dítětem,“ uvedl Evropského soudu vládní zmocněnec pro jednání před Evropským soudem Vít Schorm.

Česko má od vynesení rozsudku tři měsíce na to, aby se odvolalo k velkému senátu Evropského soudu. Ten by rozhodoval o tom, zda soudu nařídit přezkum rozsudku. Zda tohoto institutu využije, nechtěl Schorm předjímat. „Žádný takový krok jsme zatím neudělali,“ řekl dnešním Lidovým novinám. Pokud se stát ve lhůtě neodvolá, poté bude muset otci zaplatit do tří měsíců.