Zeman: Lidé nepotřebují dávky, lidé potřebují práci

Praha - Je potřeba počítat s další vlnou ekonomické krize a na to se musí každá solidní politická strana s předstihem připravit, řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT bývalý předseda sociální demokracie a bývalý premiér Miloš Zeman. Lidé podle něj nepotřebují podporu v nezaměstnanosti, potřebují práci a podnikatelé nepotřebují snižování daní, ale zakázky, aby tu práci mohli zadávat.

Zeman, který je nyní též čestným předsedou Strany práv občanů, tvrdí, že jeho strana klade menší důraz na vyplácení sociálních dávek, neboť to dlouhodobě nic nevyřeší, naopak klade důraz na užitečné investice, které by vytvořily pracovní místa a snížily nezaměstnanost. 

Zeman pro ČT: „Náš program není populistický, není demagogický, neslibuje všechno všem, ale - řekl bych - je svým způsobem sociálnědemokratický bez takových nesmyslů, jako byly v minulosti třinácté důchody.“


K Bohuslavu Sobotkovi přistupuje s trochou nedůvěry, neboť politika podle něj dělají činy, nikoli slova. „Bohuslav Sobotka byl dlouholetým ministrem financí a již v prvním roce své funkce v době ekonomické konjunktury ztrojnásobil deficit státního rozpočtu,“ komentoval v rozhovoru pro ČT právě činy současného předsedy sociální demokracie. 

Miloš Zeman ze sociální demokracie odešel před čtyřmi lety podle vlastních slov proto, že se mu zdálo, že ČSSD je populistická a demagogická, což podle něj s osobou Jiřího Paroubka souviselo. S Paroubkem Zeman ani jeho strana kontakty neudržuje a ani se nikdy nejednalo o tom, že by Paroubek, který též opustil sociální demokracii, dostal azyl právě ve SPOZ. Od ministrů by očekával především odbornost, ať už levicovou, či pravicovou. „Hlupák zůstává hlupákem, ať už je levicový, či pravicový,“ dodal. 

Zeman a prezident?  

Miloš Zeman je zastáncem přímé volby a jen v takovém případě by uvažoval o tom, že by se o hradní křeslo ucházel. Přímé volby by se mělo využít i v případě voleb starostů či hejtmanů: „Tak by se nikdy nestalo, že by se starostou Prahy 5 stal Jančík, který dostal nejméně preferenčních hlasů.“ Přímá volba již prošla prvním čtením ve sněmovně, nicméně rozhodnutí visí na senátorech, kteří si uvědomují, že by v případě přímé volby nebyli tím jazýčkem na vahách jako dosud, připomněl Zeman. 

První místopředseda ČSSD Michal Hašek by rád na Pražském hradě viděl levicového prezidenta, ale sociální demokracie si nejspíš vybere jiného kandidáta, než je právě Zeman. Ten si podle jeho slov zavřel v ČSSD dveře tím, že její řady opustil.

Vydáno pod