Nové české pušky - budoucnost má jméno Bren

Praha - Revoluce možná nejen v české armádě. Po více než padesáti letech teď vojáci začínají cvičit s úplně novým typem útočných pušek. Pomalu tak končí známé zbraně SA 58. Budoucností má být model nazvaný Bren. Název útočné zbraně odkazuje ke stejně pojmenovanému britskému kulometu, který podle historiků vyhrál ostrovanům druhou světovou válku. „Bren byl velmi slavný kulomet, a protože tuto známku vlastníme, tak jsme ji chtěli využít i pro naše útočné pušky. Míříme totiž s výrobkem i na zahraniční teritoria, kde byl britský samopal velmi známý,“ potvrzuje technický ředitel České zbrojovky Radek Hauerland.

Tuzemská armáda má podepsán kontrakt na dodávku skoro osmi tisíc těchto nových zbraní a první vzorky převzala právě v těchto dnech. „Letos dostaneme z celkové objednávky tři a půl tisíce zbraní. Primárně půjdou k bojovým jednotkám. Naším cílem je, aby se s nimi naučili pracovat hlavně vojáci, kteří zamíří na přelomu ledna a února do Afghánistánu,“ popisuje generál Aleš Opata ze Společného operačního centra ministerstva obrany a dodává: „Ten nácvik s novou zbraní se dá přirovnat k nákupu nového auta. Když si koupíte nový vůz, taky se s ním na prvních pár kilometrech seznamujete, pak najezdíte pár dalších kilometrů a s přibývající délkou užívání auta a s přibývající ujetou vzdáleností získáváte větší zručnost. To stejné očekáváme od vojáků při nácviku.“

Rozdíl mezi starou a novou zbraní je patrný na první pohled

Zatímco už design dlouholeté pušky českých vojáků, kteří ji přezdívali „česká kosa“, odpovídá roku vývoje, novinka zaujme jak moderními vizuálními parametry, tak třeba také jinou ráži, jež je kompatibilní se zbraněmi jednotek NATO. Praktickým nápadem má být také třeba průhledný zásobník, díky kterému bude voják vždy vědět, kolik nábojů mu ještě zbývá. „Bren má například trojnásobné zvětšení dosahu, disponuje laserovým značkovačem s noční a denní větví, je na něj taky možné přidat granátomet,“ popisuje přednosti David M., jeden z vojáků, kteří teď se zbraní cvičí a který s ní v lednu zamíří poprvé do afghánské mise.

Pro zbrojovku Uherský Brod jde v případě Brenu o zásadní dodávku. Zakázka pro českou armádu má být prvním krokem k dalšímu rozšíření do světa. „Chcete-li se prosadit ve světě, musíte mít referenci z domácí armády. Teď partnerům ve světě dodáváme první vzorky k tomu, aby provedli náročná testování ve svých armádách,“ říká Radek Hauerland a obchodní ředitel zbrojovky Ladislav Britaňák ho doplňuje: „Za posledních deset let jsme do vývoje investovali přes dvě stě milionů korun. Díky tomu, že máme nový model, bychom měli být ve výhodě, protože se utkáváme na trhu se zbraněmi, které jsou deset, dvacet, třicet až čtyřicet let konstrukčně staré.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Konkurence mezi zbrojovkami je přitom na světovém trhu obrovská. Nejrozšířenější útočnou puškou je už několik desetiletí ruský Kalašnikov. Následují americké M-16, britské L-85, německé G 36, rakouské zbraně AUG nebo francouzské Famas. Navzdory kontraktu na dodávku novinky si budou muset i nadále dvě třetiny českých vojáků dál vystačit se starým modelem pušky. Armáda jich totiž stále má k dispozici zhruba padesát tisíc.

Vydáno pod