Peake nestačí Kocourkovo vysvětlení, Babiš se opřel i do Klause

Praha – Odkud jsou peníze Martina Kocourka, které se objevily na účtu jeho matky, to by měla prošetřit policie. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) to řekla vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. To, jak ministr vysvětloval, kde se na účtu peníze vzaly, nebylo podle ní dostatečné. Souhlasí s ní i šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Ministr Kocourek rezignoval ve středu poté, co se přišlo na to, že na účtu jeho matky se objevilo 16 milionů korun. Třetím hostem OVM byl i podnikatel Andrej Babiš, který kritizoval českou politickou scénu a stranou nenechal ani osobu Václava Klause.

Karolína Peake se domnívá, že Kocourkovi se nepodařilo vysvětlit původ peněz a nebyl učiněn ani pokus o to, vysvětlit původ těch peněz.

Ondráčka: „Kocourkova tisková konference vejde do české politické mytologie jako pohádka o tom, jak Kocourek vysvětloval maminčiny peníze. To vysvětlení bylo nevěrohodné, proto by se na tu kauzu měly orgány činné v trestním řízení určitě podívat. Na to, odkud ty peníze skutečně přišly, jestli byly vydělány legálně…“

„To podezření, že ty peníze byly nelegální, potenciálně korupční, tady existuje a nezapomeňme, že ministr Kocourek v té době působil jako předseda dozorčí rady ČEZu, a to v době, kdy ČEZ dělal celou řadu investic, které vyvolávají otázky i dnes…“

David Ondráčka a Andrej Babiš
Zdroj: ČT24

Key investments: Jeden velký otazník v českých dějinách 

Společnost je spojena s náhlým zbohatnutím expremiéra Stanislava Grosse (Moravia Energo), byla pověřena správou investic Prahy 6, 10 a 13 (dohromady šlo o 600 milionů), spravovala též peníze Sokolské uhelné, a je spojena i s nejasnými vlastnickými vztahy v FC Slavii Praha a naposled i v kauze kolem peněz Martina Kocourka. 

Aktivity společnosti sice už vyšetřuje policie, nicméně zatím bez žádného konkrétního výsledku.

Změny ve vládě? Širší změny nyní nejspíš ne

Karolína Peake se v pondělí chystá na Pražský hrad, kam ji pozval prezident Václav Klaus. Média spekulují o širších změnách ve vládě, Peake však širší změny v nadcházejícím týdnu označila za nepravděpodobné.

Andrej Babiš v OVM

„Topolánek přišel k vládě, přinesl sem Dalíka, který tady řídil celý stát, a Řebíčka, který si koupil ministerský post. Vládu postavil na tom, že Dalík šel na schůzku se Šloufem s nějakou igelitkou a pak Šlouf s igelitkou běžel za Pohankou a Melčákem, půlku ztratil po cestě, a tak byla postavena nová vláda.“ 

„Důkazy? Chodíte na karlovarský festival? Tam se schází české Palermo. Tam vidíte, kteří státní zástupci snídají s kterými kmotry…“ 

„Je absurdní, že paní Peake a Věci veřejné tady mají na starost korupci. Nic horšího po revoluci tady nevzniklo než Věci veřejné. Je to strana, která byla založena na rozkrádání nejdřív Prahy 1, Prahy 10 a Prahy 11….“

„Češi jsou jako cyklisti, šlapou do pedálů a mají ohnutá záda.“


Babiš: Česko je bordel, absurdistán… Opřel se i do Klause

Babiš v OVM velmi ostře kritizoval kvůli korupci nejen parlamentní politické strany, ale i prezidenta Václava Klause i lidi kolem hlavy státu a stran. Mimo jiné prohlásil, že si mu o úplatek řekl Klausovi blízký člověk, majitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Týkalo se to veta zákona o biopalivech. 

„Jmenoval se Vašek Petr…to je údajně majitel Erpetu… Ten říkal, že by něco zařídil,“ řekl Babiš. Více nechtěl věc rozebírat, protože pro to prý nemá přímý důkaz, u rozhovoru nikdo další nebyl. Petr bývá považován za Klausova blízkého člověka z „tenisového“ prostředí. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu.

Babiš Česko nazýval „bordelem“, „absurdistánem“, místem pro „zlodějny“, politiky obviňoval k korupce, rozkrádání státu, hovořil o justiční mafii.

Babiš připomněl, že všechny dějinné zvraty v historii samostatného státu se děly po dvaceti letech. Naznačil, že dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu. „Kdo dělal revoluci? Havel s Komárkem a Šimon Pánek. Kdo ji zneužil? Pán z Hradu,“ poznamenal k tomu Babiš.

Babiš dal Peake knihu o Bártovi 

Podnikatel Andrej Babiš rozjel kampaň nespokojených občanů ANO 2011, která ho už přišla na téměř dva miliony. Řekl to v OVM při diskusi na téma korupce, v jejímž rámci Karolíně Peake věnoval knihu Mafie v Praze o pražském podsvětí a „superguru“ Bártovi, o němž se vyjádřil, že „patří na dvě místa - do Bohnic a do basy“. 

Andrej Babiš
Zdroj: ČT24

„Stálo mě to jeden milion a 900 tisíc korun. Mám zaměstnaného novináře, ten bere 60 tisíc, nastoupila sekretářka za 25 tisíc,“ popsal Babiš své současné politické aktivity. Miliardář také uvedl, že do kampaně klidně investuje ještě více. „Dám do toho, kolik bude potřeba,“ dodal. Inzeráty v tisku a na webu se začaly objevovat na začátku listopadu. Babiš oslovil veřejnost dopisem a žádostí, aby se nespokojení lidé zapojili do výzvy ANO 2011, která má představit nové silné osobnosti, které by vstoupily do politiky.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod