Česko reaguje na rozsudky soudu ve Štrasburku příliš pomalu

Praha – Na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku české úřady nereagují a jeho rozsudky často fakticky nerespektují. Narážejí na to stěžovatelé, kteří u Evropského soudu uspěli, a za pravdu jim dávají i experti. Tato rozhodnutí by přitom pro Česko měla být závazná. Pravda je ale taková, že za jejich nerespektování žádné sankce nehrozí.

V roce 2007 Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že český stát porušuje práva romských dětí tím, že je příliš často umísťuje do zvláštních škol. Ještě letos v březnu dokonce kvůli tomu tuzemské úředníky kritizovala Rada Evropy.

První změna přišla až čtyři roky po rozsudku – nové vyhlášky, které mají automatickému vyčleňování Romů zamezit, platí od letošního září. Ani tato nařízení ale experty příliš nenadchla, podle nich problematiku vzdělávání dětí v praktickém školství řeší jen dílčím způsobem.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Přitom rozhodnutí štrasburského soudu jsou pro každou zemi závazná. V některých případech můžou ovlivnit přímo konkrétní kauzy, jindy by měla platit všeobecně. „České soudy by měly rozhodnutí štrasburského soudu respektovat, ovšem v některých případech se tak neděje,“ připustila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, do jejíž kompetence rozsudky spadají. „Jejich nenaplňování znamená mimořádnou mezinárodní ostudu,“ tvrdí ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Je nás málo, stěžují si čeští soudci

To, že Česko pomalu reaguje na Štrasburk, přiznávají i samotní soudci. Podle nich ale vina padá přímo na stát, mužů v talárech je prý totiž nedostatek. „V posledních letech narůstá věcí, které musí soudy řešit. Oproti tomu ale absolutně nenarůstá počet soudců,“ upozornil Tomáš Lichovník, prezident Soudcovské unie. Ministerstvo spravedlnosti zase laxnost našich soudců omlouvá tím, že některé případy jsou příliš složité.

Nejčastěji, a to ve více než 40 procentech případů, se Češi k evropskému soudu obracejí kvůli tomu, že v jejich případech soudy rozhodují příliš dlouho. Ovšem kolik přesně českých stížností štrasburský soud řeší, není jasné. Za posledních osm let jich podle dostupných údajů bylo posláno 9 679, přičemž víc než třináct set jich zatím nebylo vyřízeno. Zhruba ve 150 případech evropský soud rozhodl, že Česká republika porušila Úmluvu o lidských právech.