Předčasně narozené děti naráží na kapacity center

Praha - Počty předčasně narozených dětí v ČR rostou, spolu s tím sílí také obavy lékařů z perinatologických center - kapacity vybudované před deseti lety totiž přestávají stačit. Za problém považují i chybějící následný systém léčebně preventivní péče o tyto děti. Peněz od zdravotních pojišťoven dostávají prý centra málo. Děti narozené mezi 24. až 37. týdnem těhotenství s porodní váhou do 2,5 kilogramu tvoří téměř devět procent novorozenců. Přibývá jich s rostoucím věkem rodiček.

„V posledních deseti letech se původně vytvořená kapacita perinatologických center ukazuje jako nedostatečná. Jsou nutné další investice. Systém přestává plně fungovat a kvalita primární péče v centrech se zhoršuje,“ řekl dnes novinářům předseda České neonatologické společnosti profesor Richard Plavka. I tak prý ČR stále náleží ke světové špičce v péči o předčasně narozené a rizikové novorozence. Daří se udržovat nízkou úmrtnost, v posledních třech až čtyřech letech ale stoupá počet dětí, které si nesou zdravotní následky.

Perinatologická centra jsou placena z nemocničních paušálů, odborná společnost to chce podle profesora Plavky změnit. Se zdravotními pojišťovnami, nemocnicemi a ministerstvem zdravotnictví se předběžně dohodla, že centra budou mít takzvanou přímou platbu za výkon nebo lůžkoden za tyto děti, budou tedy placena podle výkonu a počtu pacientů. To by mělo situaci center zlepšit.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Podle předsedkyně občanského sdružení Nedoklubko Lenky Novotné by v nové koncepci péče měla být věnována pozornost celé rodině nedonošeného dítěte. Rodiny potřebují psychologickou péči, řekla. Měla by začít co nejdříve po porodu. „Taková péče může zásadně ovlivnit vytváření vazby matka-dítě, ukáže rodičům cestu při vytváření souhry a dialogu s dítětem i přes současnou nepříznivou situaci,“ řekla Novotná.

Občanské sdružení Nedoklubko s Českou neonatologickou společností předá dnes večer při příležitosti Mezinárodního dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu, ceny Purpurové srdce jako ocenění práce lidí, kteří se starají o předčasně narozené děti. Cena symbolizuje křehkost i sílu předčasně narozených dětí. Mezi oceněnými je například bývalá primářka neonatologie pražské fakultní Thomayerovy nemocnice Magdalena Paulová.