Za rasistické výroky v Bydžově hrozí muži dva roky

Hradec Králové – Dvaadvacetiletý mladík z Nymburska čelí podezření, že při březnové demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově na Hradecku prohlašoval výroky s rasistickým podtextem. V případě prokázání viny mu hrozí až dva roky vězení.

Policie muže podezírá z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, celý případ již předala státnímu zastupitelství. „K tomuto závěru jsme dospěli při vyhodnocování obrazových záznamů, které jsme během akce pořídili,“ řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Kriminalisté podle mluvčí záznamy pořízené na březnové demonstraci nadále vyhodnocují. „Nevylučujeme, že v souvislosti s touto akcí budou další obvinění. Ještě to pro nás neskončilo,“ řekla mluvčí.

Policie již dříve v souvislosti s bydžovskou demonstrací obvinila 14 mužů, kteří jsou podezřelí, že po skončení demonstrace napadli trojici místních Romů a jednoho z nich zranili. Na muže, kterým hrozí až tři roky vězení, již státní zástupce podal obžalobu.

Do Nového Bydžova na shromáždění a pochod svolaný DSSS přijelo na 500 pravicových extremistů a zhruba 200 jejich odpůrců. V sedmitisícovém Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta Pavel Louda tehdy následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům.