Vondra: Nezmizí-li závady z letounů CASA, končíme s nimi

Praha - Pokud výrobce a dodavatel letadel CASA neodstraní včas jejich závady tak, aby letouny byly plně funkční, navrhne ministerstvo obrany odstoupení od smlouvy v plném rozsahu. Oznámil to dnes ministr obrany Alexandr Vondra. Lhůta podle obrany vyprší koncem května. Letadla v nynějším stavu nelze nasadit do misí a trpělivost obrany není bezbřehá, řekl Vondra. Lety nových dopravních letounů CASA zastavil koncem října kvůli opakovaným poruchám náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

„Dodavatel, tedy firma Omnipol, je povinen dodat všechny čtyři letouny s veškerým operačním vybavením do 30. listopadu tohoto roku. Minulý pátek se v Praze uskutečnilo další kolo jednání jak s dodavatelem, tak výrobcem, tedy firmou Airbus military. Dlužno říci, že oba problémy uznávají, ale z našeho pohledu je zatím zlehčovaly. To nemůžeme a nechceme připustit,“ uvedl Vondra na tiskové konferenci.

Armáda nemůže podle jeho slov kvůli nefunkční integraci pasivní obrany a problémům se softwarem letouny nasadit do zahraničních misí, například v Afghánistánu. Proto Vondra oznámil, že pokud nebudou všechny závady odstraněny do vypršení řádného termínu, navrhne vládě odstoupení od smlouvy v plném rozsahu. Reklamace musí být vyřízena nejpozději do šesti měsíců od konce listopadu.

Stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček: „Letouny CASA od samého začátku vykazují vážné chyby a technické nedostatky, které znemožňují jakékoli bojové nasazení a ohrožují i samotné vojáky.“

Od května již armáda získává na uplatněných sankcích desítky tisíc korun denně. „Já vám v tuhle chvíli nemůžu říct konkrétní částku, ale jsou to statisíce korun. Můžeme uplatňovat sankce pouze z nedodaného a nezaplaceného systému pasivní ochrany. Vše ostatní bylo v průběhu času dodáno či zaplaceno,“ upřesnil náměstek pro obranné akvizice Rudolf Blažek (ODS).

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek zakázal lety strojů CASA na konci října. Reagoval tak na dvě poruchy letadel. Při jednom z incidentů mělo letadlo před přistáním závadu, při níž mimo jiné vysadil motor. Obrana k případu ustavila vyšetřovací komisi. Armáda již letos zakázala lety strojů CASA dvakrát.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise Česká republika údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení.