Ředitelem z protekce - zaměstnanci si stěžují

Jičín – V personálních záležitostech rozhoduje protekce, zlobí se zaměstnanci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Královéhradeckém kraji. Stěžují si na to, že do funkce šéfa pobočky v Jičíně dosadil generální ředitel Miloslav Vaněk svého kamaráda a navíc důchodce, šestašedesátiletého Petra Urbánka. Rozhodly prý známosti, nikoliv výběrové řízení.

„Generální ředitel Vaněk jmenuje na místa krajských i okresních ředitelů, až po vedoucí oddělení o 3 lidech, své příznivce a známé výhradně bez výběrového řízení. Jedním z jeho největších házenkářských kamarádů je 66letý náchodský důchodce Petr Urbánek,“ píše se ve stížnosti zaměstnanců úřadu. Před kamerou kvůli obavám ze ztráty zaměstnání nechtějí mluvit.

Právě Urbánek se po roce stráveném v důchodu stal novým ředitelem pobočky úřadu v Jičíně. Jak sám přiznává, je známým generálního ředitele. „Já jsem předpokládal, v souvislosti se svým odchodem, že to místo bude obsazeno zevnitř úřadu a dojde ke snížení počtu pracovníků,“ komentuje to Jiří Vitvar, bývalý ředitel ÚZSVM. Nespokojení zaměstnanci úřadu si již stěžovali na ministerstvu financí.

V době narůstu nezaměstnanosti? Nehoráznost!

„Já o tom nevím, že bych si to vymohl přes protekci. A znovu říkám, na to ostatní se musíte zeptat v Praze,“ říká sám nový ředitel Petr Urbánek. Jenže generální ředitel Vaněk důvody, které ho vedly ke jmenování Urbánka, nesdělil. Má důležité jednání a je zaneprázdněný, uvedla pouze jeho mluvčí Jana Rennerová

„V době, kdy narůstá problém nezaměstnanosti, a to zejména nezaměstnanosti mladých absolventů, považuji za nehorázné zaměstnávat ve veřejné správě důchodce. Ministerstva a různé úřady jsou plné seniorů, kteří nemají chuť jít do důchodu a pobírají důchod i poměrně vysoké platy,“ myslí si Vladimír Derner, náměstek hejtmana za KDU-ČSL.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)