Učitelé se bojí o Metodický portál - nejsou peníze

Praha - Učitelé se bojí o internetový Metodický portál, který jim pomáhá při reformě školství. V prosinci skončí evropský projekt, který web financoval, a stránky už teď přestaly zveřejňovat nové příspěvky. Národní ústav vzdělávání, který portál provozuje, slibuje, že přestávka je jen dočasná.

Už několik let se na portálu můžou učitelé poradit, najít náměty do vyučování, podívat se na záznamy reálných vyučovacích hodin. Třeba Jakub Zvěřina ho používá denně: „Používám ho takřka každou druhou hodinu, a to především přípravy na digitálních učebních materiálech.“

Deset tisíc učitelů

Evropské peníze na portál teď končí. Funguje sice nadále, ale už nepřijímá nové příspěvky.   Místo dvanácti lidí se o něj nyní začne starat pouze jeden člověk. Učitelé se bojí, že hrozí jeho zánik. „Kdyby nefungoval, tak by učitelé ztratili zdroj bezplatných informací,“ říká Vít Beran, ředitel ZŠ Kunratice.

Metodický portál pracuje pět let. V posledním roce se na něj každý den přihlásilo přes deset tisíc učitelů. „Takovýhle vybudovaný komplexní portál ve světě není. Když moji kolegové jezdili do zahraničí přednášet a vyprávěli o portálu, tak nám ho leckde záviděli,“ komentuje to Stanislava Krčková, bývalá ředitelka Výzkumného ústavu pedagogického.

Peníze se určitě najdou

Správce portálu slibuje, že pauza v provozu bude jen krátká. Původně se přitom počítalo s tím, že z evropských peněz poběží až do června. „V rámci změn, které nastaly na Národním ústavu vzdělávání a na Výzkumném ústavu pedagogickém ten projekt prodloužen nebude,“ vysvětluje Václav Hořejší, ředitel Národního ústavu pro vzdělávání.

Podle šéfa ústavu se ale na další fungování portálu peníze určitě najdou, a to nejen na ministerstvu školství. Portál by podle něj mohl začít vydělávat sám na sebe. Desetitisícová návštěvnost může přilákat reklamu, třeba pro nakladatele učebnic.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)