Prahou pochodovali příznivci i odpůrci DSSS - policie zadržela 17 lidí

Praha – V Praze dnes protestovali příznivci i odpůrci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), na policejní služebně skončilo 17 lidí. Ohlášené průvody v podvečer skončily, menší skupinky ale i poté zůstaly v ulicích a snažily se vyvolat konflikt. Teď už je podle policie v ulicích metropole klid. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan uvedl, že jsou zadržení podezřelí z přestupků neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a narušení veřejného pořádku. Policie věc předá správním orgánům.

Deset lidí bylo podle Hulana zadrženo po ukončení průvodu příznivců DSSS. Asi 50 účastníků totiž chtělo přejít ze Smíchova na pravý břeh Vltavy, kde se nacházeli jejich odpůrci - tomu ale policie zabránila. Mladíci pak začali před policisty utíkat a házeli po nich zábavní pyrotechniku. „Policisté v závěru celou skupinu zadrželi a podrobili prohlídce, v rámci které u kontrolovaných zajistili jak zmiňovanou pyrotechniku, tak například i několik nožů, což je v rozporu se shromažďovacím zákonem,“ uvedl Hulan. 

Dalších sedm lidí bylo zajištěno už odpoledne kvůli tomu, že na místa plánovaných demonstrací přinesli zábavní pyrotechniku. Záležitost bude podle Hulana ve správním řízení řešit pražský magistrát. 

Předseda DSSS Tomáš Vandas
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Průvod odpůrců DSSS, který zorganizovala iniciativa Ne rasismu, šel podle plánu z Betlémského náměstí až na Moráň. Pořadatelé očekávali střet s příznivci dělnické strany a vybízeli účastníky, aby v průvodu i přes chladné počasí vydrželi. Po oficiálním ukončení na Palackého náměstí, které je na nábřeží u Palackého mostu, část ze zhruba třísethlavého průvodu zůstávala na místě a stále vyčkávala na možný střet s protistranou.   

Podobně se na Palackého most snažili z druhé strany dostat také příznivci DSSS. Jejich průvod na Smíchov došel z Jungmannova náměstí. Policie vzájemným střetům zabránila, na most postavila několik policejních dodávek. Po šesté hodině večerní se všichni účastníci rozešli, policie také uvolnila Palackého most.

V Praze se dnes konalo několik demonstrací, policie už předem předpokládala, že nejrizikovější budou akce příznivců DSSS a jejich odpůrců. Všech 17 lidí bylo předvedeno právě v souvislosti s těmito demonstracemi. Situaci odpoledne kontroloval také policejní vrtulník a policisté na koních a se psy.