Vondra: Vnitro zřejmě nesplnilo úkol, nemá návrh na zrušení KSČM

Praha - Ministerstvo vnitra zřejmě nesplnilo zadání vlády, protože jí nepředložilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Resort podle včerejšího vyjádření nezískal ani s pomocí expertů a tajných služeb dostatek důkazů, aby zrušení partaje mohl navrhnout.

Podle Alexandra Vondry by mělo ministerstvo opatření vůči KSČM přesto navrhnout, nebo jasně říct, že úkol nedokáže splnit. Snahu rušit KSČM kritizuje opozice, podle ní přichází pozdě a je bezdůvodná. Podle Hany Marvanové a Jiřího Dienstbiera nebude dnes dostatek důkazů a důvodů činnost KSČM pozastavit. Strana měla být podle Marvanové zrušena hned po roce 1989 za konkrétní zločiny, které páchala, po dvaadvaceti letech bude podle jejích slov těžké s tím cokoli udělat.

„Nejsou dostatečné pádné důvody, aby soud rozpustil komunistickou stranu, protože by museli dojít k závěru, že ohrožuje demokratický systém nebo lidská práva v naší zemi. To si myslím, že těžko někdo dovodí,“ poznamenal Dienstbier. Kabinet ministrovi Janu Kubicemu v červenci uložil, aby návrh do listopadu přichystal. Vnitro už uvedlo, že ani s pomocí expertů a zpravodajců k tomu ale nezískalo dostatek závažných podkladů. Ve středu by o tom měla jednat vláda.

Alexandr Vondra

„Je skutečně jen jediná možnost, odvolat se na to, co je součástí našich zákonů. To znamená zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který jasně stanoví, že komunistický režim je zavrženíhodný, nelegitimní a že jeho nositelkou je KSČM.“

Senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM loni doporučila podat žalobu na stranu k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Senát se už v říjnu 2008 usnesl na tom, že by se NSS měl zabývat důvodným podezřením, že by KSČM mohla porušovat ústavu a zákony. Vnitro v létě vládě předložilo svou analýzu, která žalobu nedoporučovala. Podle ní komunisté nenaplňovali žádný z bodů, které NSS v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra si nechalo vypracovat analýzy od čtyř expertů. Ani jeden posudek návrh na pozastavení činnosti nedoporučuje. Právníci se shodli, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu. Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky oproti ústavní činnosti komunistů, ta to ale odmítla.

Podle Vondry je jedinou možností odvolat se v žalobě

Alexandr Vondra vidí jedinou možnost v odvolání se v žalobě na zákon proti právnosti komunistického režimu a KSČM jako nositelce idejí. Podle něj by soud měl posoudit, jestli je KSČM pokračovatelkou KSČ. Podle stínového ministra spravedlnosti opoziční ČSSD Jiřího Dienstbiera byl čas na zákaz komunistické strany počátkem 90. let. Nynější snahy vlády bere Dienstbier „jako trošku směšnou aktivitu“. Míní, že nejsou dostatečně pádné důvody k tomu, aby NSS stranu rozpustil. Dodal, že některé výroky představitelů komunistů jsou sice nevkusné, ale důkazy o ohrožení demokratického systému nejsou.

Podle letošního průzkumu společnosti SANEP souhlasila se zákazem KSČM polovina dotázaných, naopak proti byly dvě pětiny. Zhruba 55 procent lidí si myslelo, že KSČM se po roce 1989 po pádu totalitního režimu neproměnila ve standardní demokratickou levicovou stranu.