Ředitelé předeslali, kolik lidé dají za vybraného lékaře

Praha - Za možnost vybrat si špičkového lékaře u porodu nebo plánované operaci budou pacienti platit, a to maximálně 10 tisíc korun. České televizi to řekli přední čeští šéfové nemocnic a nemocničních klinik, i v tomto případě si bude poplatky za elitní doktory určovat každá nemocnice samostatně. Třeba elitní neurochirurg u komplikované operace mozku přijde až na deset tisíc, kvalitní ortoped u běžné operace kolenních vazů pak prý maximálně na pět. Opozice ale varuje, že se péče kvalitních lékařů dostane jen k těm nejbohatším.

„Zhruba dva až tři tisíce za banálnější zákroky a až deset tisíc za věci složité, jako jsou nádory na mozku, slinivce břišní a podobně,“ tvrdí třeba ředitel brněnské FN Roman Kraus. Protože si ale každá nemocnice ceny určí podle vlastního uvážení, můžou se dost podstatně lišit.

Proti koaličnímu plánu se ale důrazně staví opozice. „Bude to znamenat, že ti nejlepší lékaři, nejlepší operatéři, budou léčit jen ty nejbohatší,“ varuje poslanec David Rath (ČSSD). Šéfové nemocnic ale tvrdí, že budou umět zajistit, aby na placení za špičkové léaře chudší lidé nedopláceli. „Rozhodně se nesmí stát, aby došlo k diskriminaci pacientů, aby ti, kteří mají vážné onemocnění, byli operováni někým jiným než špičkových lékařem,“ reaguje ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. V případě příplatků za lepšího lékaře hodlá Hegerův úřad rozjezd v praxi přísně kontrolovat. Pokud by došlo k omezení přístupu některých pacientů ke kvalitní péči, je ministr připravený ji zase zrušit.

Reportáž Hedviky Dědkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)