Klaus jmenoval dalších 20 nových soudců

Praha – Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě dvacet nových soudců. Po slavnostním jmenování a složení slibu jim popřál, aby v nové funkci obstáli: „Všímal jsem si toho, že jste první skupina soudců, kteří při tomto jmenování slovo 'slibuji' řekli rozhodně a rezolutně,“ poznamenal. Vnímá to prý tak, že si dvacítka nových soudců je vědoma mimořádné odpovědnosti této funkce a bude brát svou práci velmi vážně.

Prezident zároveň zopakoval, že už by se soudcovský sbor neměl dále příliš rozšiřovat. „Doufám, že je to poslední letošní skupina, nebo budete ještě dávat nějaké další návrhy?“ obrátil se Klaus před novými soudci na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Ten mu odpověděl, že se chystá ke jmenování navrhnout ještě malou skupinu soudců, záležet ale bude na rozhodnutí prezidenta. „Dobře, dobře, tak to se ještě domluvíme,“ reagoval Klaus. Doufá prý, že vláda nebude soudcovský sbor příliš „nafukovat“ a důvodem jmenování bude jen přirozená obměna soudcovského stavu. 

Studio ČT24 ke jmenování nových soudců (zdroj: ČT24)

Klaus rostoucí počet soudců dlouhodobě kritizuje, přičemž rozhodnutí jmenovat soudce náleží právě hlavě státu. Při jmenování 18 nových soudců v červenci Klaus zdůraznil, že tabulky určující počty soudců jsou téměř naplněny a jejich počet by se proto neměl dále zvyšovat. Ministrovi spravedlnosti tehdy vzkázal, že by se na něj neměl rychle obracet se seznamem dalších kandidátů na místo soudce.

Vydáno pod