ODS ukončila koalici v Praze, do hry se vrací TOP 09

Praha - Klub zastupitelů ODS v úterý na večerním jednání jednohlasně schválil ukončení koaliční smlouvy s ČSSD na pražském magistrátu. Podle šéfa pražské ODS Borise Šťastného za ukončením velké koalice stálo zadlužení města a spory kolem rozpočtu. Pro občanské demokraty se tak otevírá cesta k možnému vládnutí s TOP 09. Občanští demokraté by mohli udržet post primátora pro Bohuslava Svobodu, který v Událostech, komentářích ČT uvedl, že má plnou podporu svých zastupitelů. Místopředseda pražské TOP 09 Daniel Korte však reagoval tím, že prvotním požadavkem TOP 09 jako vítěze voleb bude post primátora pro svého lídra Zdeňka Tůmu. Variantu s pokračováním Svobody v čele magistrátu nicméně TOP 09 podle jeho slov bere taktéž v úvahu. ODS i TOP 09 si nechávají prostor i pro jednání se sociálními demokraty. ČSSD by přitom ve společné koalici ponechala křeslo primátora právě pro TOP 09.

Podle nepotvrzených vnitrostranických informací se prý již ODS a TOP 09 na koalici domluvily. ODS by měla získat post primátora a TOP 09 většinu v radě. Podle některých jiných hlasů ale dohoda ODS a TOP 09 ještě úplně „upečená“ není. Vedení pražské TOP 09 jakákoli předchozí jednání odmítá, rychlý rozpad koalice ho prý překvapil. „Kdyby něco takového bylo bývalo domluveno, tak bych o tom jako místopředseda pražské TOP 09 asi něco měl vědět,“ poznamenal místopředseda pražské TOP 09 Korte.

Na jednání s TOP 09 podle Šťastného strana půjde s jednoznačným požadavkem na obsazení postu primátora, ODS prý pak vyjde TOP 09 vstříc „v dalších pozicích“. Šťastný ve Studiu ČT potvrdil, že sám plně podporuje Svobodovo setrvání na postu primátora. Dodal ale, že bude záležet na rozhodnutí spolustraníků. S návrhem na vypovězení koalice nečekaně přišel právě Šťastný, který je vnitrostranickým oponentem Svobody.

Bohuslav Svoboda v Událostech, komentářích 22.11.2011:

„Je prakticky veřejným tajemstvím, že zastupitelstvo ODS je rozdělené na dvě skupiny, které mají rozdílný názor na to, jakým způsobem by pražská ODS měla pracovat. Tento vnitřní spor je ale logický a legitimní, protože nejsme žádná komunistická strana, abychom měli nařízený jednotný názor. Já věřím, že teď nastala situace, kdy by mělo dojít ke sjednocení těch názorů a k prosazení pravicové politiky rozpočtové odpovědnosti. Ta varianta beze mě jako primátora může být na stole, přesto ale z dnešního jednání vyplývá, že mám plnou podporu klubu ODS.“

Snaha o změnu poměrů na pražské radnici může podle úterního dopoledního vyjádření primátora Bohuslava Svobody (ODS) souviset s miliardovým tendrem na nakládání s odpady. Poznamenal také, že postup šéfa pražské ODS Borise Šťastného při jednání regionální rady, která v pondělí navrhla vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD v Praze, považuje za nestandardní. „Může to být i tak, že třeba ten primátor překáží, ale můžu také říkat, že třeba problém je v tom, že máme na stole velikou zakázku na čistění města. My tomu říkáme pražský ekotendr a může to být i ten problém, že s tím ekotendrem v podobě, jak jsou podané nabídky, nesouhlasím nebo nesouhlasíme,“ řekl Svoboda. Dodal, že nabídky jsou podle něj předražené.

Svoboda nicméně v úterý ráno získal podporu celostátního vedení ODS. „Pan Svoboda byl na grémiu, popsal nám situaci, řekl nám svůj pohled na věc. Byl ujištěn panem předsedou o podpoře ze strany premiéra,“ uvedl místopředseda ODS Pavel Drobil. Upřesnil, že Svoboda má podporu grémia jako primátor Prahy a v tom, „jak se bude chovat v této koaliční rozepři“. O tom, s kým bude ODS o koalici vyjednávat a za jakých podmínek, ale podle Drobila rozhoduje regionální vedení ODS v Praze.

Svoboda o překvapivosti návrhu Borise Šťastného na ukončení koalice s ČSSD: „Je pro mě jako primátora a prvního místopředsedu strany, řekněme, překvapivé, když se takovou informaci dozvím až při zahájení jednání. Považoval bych za standardní, kdybych se to dozvěděl alespoň pět minut před jednáním… Je to pro mě podivné a nemám pro to racionální vysvětlení. Nedokážu si představit, že bych tak postupoval já.“

Reakce Borise Šťastného: „Už jsem se na to prostě nemohl dívat. Zároveň jsem považoval za nesprávné vést zákulisní jednání. Návrh jsem proto sdělil všem najednou a ve stejnou chvíli informoval i premiéra Petra Nečase.“

ODS/TOP 09 nebo ještě jednou ODS/ČSSD?

ČSSD slovy svého pražského předsedy Petra Hulínského odmítá, že by porušovala koaliční smlouvu, a také zdůrazňuje, že rozpočtové záležitosti měl v popisu práce primátor Svoboda. O novém složení koalice proto hodlá jednat, a to jak s TOP 09, tak také znovu s občanskými demokraty. Od obnovené spolupráce s ODS však Hulínského zrazuje jeho kolega z pražské ČSSD Jiří Dientsbier, který Hulínského podle serveru Novinky.cz vyzval k odchodu z politiky. Podle Dientsbiera je totiž šéf sociálních demokratů v Praze „symbolem klientelismu“. „Dokud zůstává v čele pražské ČSSD Petr Hulinský, tak se těžko podaří postavit cokoliv, co bude obhajitelné a co bude věrohodné pro lidi v Praze,“ cituje server Dientsbiera. Hulínský ho v reakci vyzval, aby osobními útoky nepoškozoval pražskou ČSSD.

Co koalici v hlavním městě rozdělilo?

Šéf pražské ODS Šťastný zdůvodnil svůj návrh napjatým rozpočtem a hrozícím zadlužováním. Praha každým rokem hospodaří se zhruba 45 miliardami korun. Skoro třetina jde na dopravní podnik, který je však už nyní přes dvě miliardy v minusu mimo jiné i kvůli nákupu nových tramvají. Pražský rozpočet však vysávají zejména dopravní stavby, a proto se řada z nich zastaví. Zatímco tunel Blanka se už dokončí, například budování trasy metra D je kvůli rozpočtové díře v nedohlednu. Další velký střet v koalici rozpoutal územní plán. Sociální demokraté totiž viní náměstka primátora za ODS, že chce pražskou zeleň vyměnit za developerské projekty.

Koalice ODS a ČSSD v Praze vznikla po loňských podzimních volbách, v nichž zvítězila TOP 09. Koaliční partneři měli dlouhodobé spory. TOP 09 v úterý oznámila, že o případné pražské koalici chce jednat s ODS i ČSSD. Strana zatím žádnou výzvu k jednání neobdržela. Má ale vážné výhrady k některým lidem z ODS i ČSSD. Zastupitelstvo má 63 členů. Ve volbách nejvíce křesel získala TOP 09, a to 26. ODS má 20 zastupitelů, ČSSD 14 a komunisté tři. Pravicová spolupráce by měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu. TOP 09 by případně stačilo i přesvědčit pouze šest z občanských demokratů, kteří podporují Svobodu.