Klokánek se vzepřel soudu, sourozence nevydal

Praha – Čtyři sourozenci z Dobrušky zůstávají v Klokánku v Jindřichově Hradci. Vedoucí zařízení je odmítla navzdory rozhodnutí soudu vydat zástupcům dětského domova v Holicích na severu Čech, kam měly jít za svým sourozencem. Po odebrání z rodiny bylo šest dětí rozděleno a putovaly do několika zařízení. Po půl roce se nyní měly stěhovat do jednoho dětského domova.

Zástupci dětského domova v Holicích přijeli do Klokánku dnes v poledne. Původně měli dorazit i s policejním doprovodem a soudním vykonavatelem, nakonec ale s sebou měli jen rozhodnutí soudu. Vedoucí Klokánku ale děti odmítla vydat. Jednala na základě příkazu své nadřízené, ředitelky Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičkové. 

Ředitel dětského domova se chce obrátit na policii a na vedoucí Klokánku podat trestní oznámení. Zasáhnout chce i soud, který buď může zaslat povinnému subjektu výzvu, aby plnil, může také uložit pokutu nebo sáhnout k odebrání nezletilého dítěte. FOD zase požaduje obnovení soudního procesu a podává podnět proti rozhodnutí, aby se sourozenci přestěhovali do Holic. „Děti nevydáme do té doby, než dojde k rozhodnutí o našem podnětu,“ uvedla ředitelka fondu Marie Vodičková. Děti jsou podle Klokánku v zařízení spokojené, je proto připraven ubytovat zde i jejich sourozence.

Nejmladší ze šesti dětí je nyní v kojeneckém ústavu, nejstarší sedmiletý v dětském domově v Holicích. Další čtyři děti ve věku od jednoho roku do pěti let žijí v Klokánku v Jindřichově Hradci, kam je poslal soud. Zaměstnanci Klokánku už dříve uvedli, že se stěhováním dětí nesouhlasí. Pro sourozence to podle nich bude velice těžké, protože si budou muset zvykat na nové prostředí a nové pečovatelky. „Tady děti získaly ten pocit domova, bezpečí, mají tety hrozně rády, jezdí už i k nim domů,“ uvedla vedoucí Klokánku Emílie Popelková.

S matkou a otcem mají děti dočasně omezený styk kvůli vyšetřování zanedbání péče a údajného týrání. Později by se k nim mohly vrátit, nebo být adoptované.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)