O víkendu dorazí srážky, na horách bude sněžit

Praha – O víkendu si Česko definitivně odpočine od smogu, přijít by měly srážky i čerstvější vítr, který zbytky znečištění rozfouká. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by měly být srážky od nadmořské výšky 700 metrů sněhové. Milovníci zimních radovánek si však na přírodní sníh zřejmě ještě počkají, denní teploty se mají o víkendu pohybovat mezi 3 až 7 stupni Celsia a na některých místech neklesne rtuť teploměru pod nulu ani v noci.

Příští týden by podle ČHMÚ mohl alespoň částečně vylepšit bilanci srážek, kterých spadlo v posledních týdnech minimálně. Skutečnosti, že dlouho nepršelo, přičítají meteorologové podíl i na nedávných smogových dnech. Podle dlouhodobé předpovědi bude ale i období mezi 20. listopadem a 20. prosincem srážkově podprůměrné. Už nyní přitom zvláště v západní a jižní části Moravy některé stanice měřící hladiny řek hlásí sucho.   

V posledních listopadových a prvních prosincových dnech bude oblačno až zataženo, místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Na horách bude na počátku příštího týdne sněžit. Přechodně by mělo být i polojasno a mlhy už by se měly ukázat jen ojediněle. Nejnižší noční teploty očekávají meteorologové v rozmezí jednoho až šesti stupňů nad nulou, při malé oblačnosti mráz dosáhne maximálně minus tří stupňů Celsia. Přes den se budou teploty pohybovat zpočátku mezi dvěma až sedmi stupni, postupně narostou na šest až 11 stupňů Celsia.