Heger: Působí to špatně. Jsou náznaky, že IZIP je prázdná skořápka

Praha - Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) uvažuje, že koupí dalších 46 procent akcií IZIP, aby získala majoritu 51 procent a tudíž kontrolu nad projektem. Firma však zároveň změnila stanovy, které nyní říkají, že k rozhodování je potřeba dvoutřetinová většina. VZP tedy ani s nadpoloviční většinou nemůže projekt ovládat. „Působí to špatně. Je stále více věcí, které to činí nevěrohodným,“ komentuje to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který byl hostem Interview ČT24.

„Jsou určité náznaky - já to mám z druhé ruky -, že firma IZIP je prázdná skořápka a řada aktivit je převedena na další firmy,“ říká dále Heger. VZP podmiňuje koupi akcií tím, že k pololetí příštího roku skončí smlouva s firmou IZIP, která platí až do roku 2015. Podle ministra se smlouvy pravděpodobně vypovědět podaří: „Nebo se k nim udělá dodatek, který umožní jejich výpověď v příštím roce.“

Systém není uživatelsky přívětivý

Za největší problém projektu IZIP považuje Heger skutečnost, že stále není plně funkční. „Očekávalo by se, že funkčnost systému po deseti letech bude perfektní, že systém bude široce používán… Tohle pokládám za nejtěžší věc, kterou je třeba řešit,“ uvedl. „Říká se, že lékaři nechtějí systém používat, aby nebylo do jejich práce vidět. Ale to se jim křivdí. Nechtějí ho používat, protože není uživatelsky přívětivý,“ dodává Heger.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zodpovědnost za selhání projektu podle ministra nese jak pojišťovna, tak firma, která nevěnovala dostatečnou pozornost uživatelské kultivaci systému. Na konkrétního viníka ale Heger ukázat nechce. „Za deset let se ve VZP vystřídali lidi ve vedení i ve správních radách, takže úplně jednoduché to není,“ říká. Do projektu elektronických zdravotních knížek VZP vložila za deset let 1,8 miliardy korun.

Přínos pro rozvoj zdravotnictví

Podle zdravotnických expertů je přezkoumání funkčnosti projektu IZIP tím nejpřínosnějším pro rozvoj českého zdravotnictví. Uvedl to výkonný ředitel neziskové organizace České zdravotnické fórum Michael Vích.

„Bude skvělé, podaří-li se objektivně posoudit kvalitu systému elektronických záznamů pacienta IZIP. Zatím však správní rada VZP ani kritici fungování IZIP nenabízejí odpověď na klíčovou otázku, jak to chtějí udělat,“ myslí si. Experti se podle něj shodli, že elektronizace je cestou vpřed, ale náklady na IZIP neodpovídají podle nich jeho funkčnosti.