ČSSD se i nadále drží v čele volebních modelů

Praha - Volby do sněmovny by podle aktuálního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhráli sociální demokraté, k nimž se přihlásilo 34,5 procenta respondentů. Občanské demokraty nechávají podle průzkumu za sebou s třináctiprocentní ztrátou. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala KSČM s 17 procenty hlasů a TOP 09 s 13,5 procenta.

Vládní Věci veřejné by volila jen čtyři procenta občanů, což by na překročení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny nestačilo. O půl procenta lépe než VV by na tom byli lidovci.

Proti říjnovému průzkumu si ČSSD polepšila o 2,5 procentního bodu, naopak ODS dva body ztratila. Mírnou ztrátu případných volebních hlasů zaznamenalo CVVM i u TOP 09, komunistům by jich mírně přibylo. Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy například respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit.

Volební model podle agentury CVVM
Zdroj: ČT24/CVVM

CVVM provedlo průzkum ve dnech 7. až 14 listopadu a zúčastnilo se ho 1 010 lidí starších 15 let. Devětapadesát procent dotázaných přitom odpovědělo, že by k případným volbám nyní přišli. Voleb se nechce zúčastnit 34 procent lidí a ostatní nevědí.