Bariér pro vozíčkáře ubývá, chybí ale údaje o přístupnosti

Praha – Lidé s handicapem se dostanou na stále více míst. Označení o bezbariérovosti ale nemusí všude znamenat totéž. Vozíčkář tak nemá jistotu, že se na dané místo bez pomoci dostane. Odborníci z celé republiky proto teď v Praze řeší, jak mapování přístupu pro lidi s handicapem sjednotit. Údaje o přístupnosti se dají najít například na webových stránkách projektu Přes bariéry.

„Víceméně se každý vozíčkář může s určitou mírou pomoci dostat skoro na jakékoliv místo, ale musí vědět, s jakými problémy se bude potýkat,“ řekla ČT předsedkyně Pražská organizace vozíčkářů (POV) Jaroslava Franková. Handicapovaní potřebují vědět především to, zda zvládnou cestu sami nebo musí mít s sebou doprovod. Mapují se proto úřady, pošty, nemocnice, ale i dopravní prostředky, univerzity nebo památky.

Projekt Přes bariéry se například v Praze zaměřuje na mapování objektů, které běžně slouží veřejnosti. Značky označující přístup pro handicapované odlišuje podle barev jako na semaforu. Od zeleného bezproblémového přístupu až po červenou, kam se vozíčkář nedostane. U turistických tras už je to ale jinak. Náročnost pro vozíčkáře se odlišuje podle barev na lyžařských tratích, tedy od modré po černou.

„Ideální řešení bude, pokud informace o přístupnosti jednotlivých objektů a komunikací budou pokud možno srozumitelné i široké veřejnosti,“ dodala Marie Málková z POV. 

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)