Odbory se s Dobešem nedohodly na platech učitelů

Praha - Školské odbory se dnes nedohodly s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) na nové platové tabulce pro učitele. Vadí jim hlavně zrušení takzvaného věkového automatu, podle nějž měli kantoři s určitou délkou praxe nárok na vyšší plat. O změnách chtějí odbory ještě jednat s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Případné protesty se budou řešit příští týden na poradě regionů.

Učitelé s diplomem budou od ledna zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní. Zatímco dříve se učitelům podle délky praxe automaticky navyšoval plat, teď má o zařazení do příslušné stupnice, a tím pádem i o navýšení platu, rozhodovat ředitel školy. „My máme ohlasy z krajů, že to vnímají jako nespravedlnost,“ uvedl po dnešním jednání šéf školských odborů František Dobšík.

„On může mít teoreticky o 4500 méně, může mít těch 20 tisíc,“ dodal Dobšík. Právě 20 tisíc korun je totiž minimální učitelský plat určený pro začínající pedagogy. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání brali loni učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25 150 korun.

Věkový automat už mají jen učitelé, u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen. Podle Dobšíka mají ale signály od jiných odborových svazů, že tento krok poškodil mnoho pracovníků, kteří za stejnou práci berou nižší plat než jejich kolega.

Do tarifů půjdou příští rok čtyři miliardy korun. Podle ministerstva by se tak kantorům měl navýšit plat o 500 až 1 500 korun. Dobšík ale upozornil, že průměrně půjde o 750 korun. Dobeš už dříve na výtky odborů reagoval s tím, že by se měly místo protestů raději zaměřit na skutečnou pomoc učitelům.