Elitní státní zástupci se spojí v boji proti korupci

Praha - Z českého soudního systému zmizí vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jde o součást nového zákona o státním zastupitelství, na kterém se teď dohodla koalice. Do dvou let má nahradit zrušené instituce specializovaný tým žalobců, kteří se budou starat o největší korupční a kriminální kauzy.

České justici se to často nedaří rozplést nejzávažnější případy. Řada případů mizí do ztracena, bez rozsudku i potrestání viníků. Příkladem může být korupční kauza Jiřího Čunka, zastavení stíhání všech obviněných v kauze České pivo či vyšetřování krachu Union Banky.

Nápravu má zajistit tým 20 až 40 elitních žalobců. Ti nahradí práci obou vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci, která zaniknou. Řada kauz totiž ztroskotala právě na státních zástupcích. „Nový tým zaručí státním zástupcům, kteří bojují proti korupci, větší nezávislost, jasně vymezené pravomoci a také jasnou ochranu proti případným zásahům,“ věří ministr Pospíšil.

S očekáváním ke změně vzhlíží i bývalá politička a právnička Hana Marvanová: „Třeba v některých případech jakmile státní zástupce nechtěl poslechnout pokynu zastavit vyšetřování, tak byla věc přesunuta jinému státnímu zástupci a došlo k zastavení vyšetřování,“ uvedla Marvanová s tím, že podobné praxi by měl být konec.

Reportáž Terezy Kručinské a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Elitním žalobcům budou partnery elitní detektivové

Nezávislost speciálního týmu mají zaručit vysoké platy. Podléhat budou přímo Nejvyššímu státnímu zástupci v Brně. „Na toto státní zastupitelství budou dočasně přidělováni státní zástupci na určitou dobu, řekněme 7 až 10 let,“ upřesnil současný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Jejich hlavním partnerem budou speciální celorepublikové policejní útvary, zejména protikorupční policie. „S týmem žalobců budeme velmi rychle komunikovat o tom, zda zahájit, či nezahájit úkon trestního řízení a jak postupovat dále,“ věří ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Žalobci budou sídlit v menším městě

Kde bude nový tým žalobců sídlit, se zatím nerozhodlo. Věci veřejné ale chtějí, aby to bylo v menším městě. „Mělo by to být místo, kde pokud přijede v mercedesu podnikatel nebo vládní limuzína za státním zástupcem, tak si toho všichni všimnou,“ věří místopředsedkyně vlády Karolína Peaké (VV). Menší město podporuje i Pospíšil: „Úřad by vznikl v jiném městě, než je Praha, případně Brno. Chceme to oddělit od míst, kde se debatuje o tom, že ta místa jsou spojena s klientelismem.“

Skupiny elitních žalobců se už osvědčily v zahraničí - pracují například v Rakousku, na Slovensku nebo ve Španělsku. Podle Martince jsou u specializovaných státních zastupitelství procesy trestního řízení dynamičtější a s lepšími výsledky.

Vznik nového úřadu protikorupčních žalobců bude stát daňové poplatníky zhruba 100 milionů korun. Do poloviny příštího roku chce ministerstvo novinku dostat do paragrafů. První členové specializovaného týmu žalobců by mohli do soudních síní zamířit od začátku roku 2013.