Seehofer v Česku: Energetické koncepce máme odlišné, ale bezpečné

Praha - Česká republika a sousední německá spolková země Bavorsko se shodují, že i když bude zásobování energií na obou stranách vycházet z rozdílných konceptů, bude bezpečné a zodpovědné. V Praze to dnes uvedli premiér Petr Nečas a jeho bavorský kolega Horst Seehofer po společném jednání. Vyslovili se také pro další spolupráci v energetické oblasti a propojování přenosových sítí, nejen elektrických, ale například i plynovodu Gazela.

Nečas dnes Seehofera informoval, že nabídl německé kancléřce Angele Merkelové uspořádání veřejné diskuse o dostavbě české jaderné elektrárny Temelín. „Skutečně nemáme co skrývat, chceme být vůči svým sousedům maximálně otevření,“ prohlásil Nečas. Je to podle něj výraz české vůle po dobrém partnerství se sousedy.

Německo, a tudíž i Bavorsko, se na rozdíl od Česka rozhodlo opustit výhledově využívání jaderné energie k roku 2021. Reagovalo tak na nedávnou havárii v japonské elektrárně Fukušima po tamním zemětřesení. Konkrétní podoba diskusí, kterých se zřejmě zúčastní i odborníci ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ještě podle českého premiéra nebyla stanovena. Je možné, že se jich bude konat více, nejen v Bavorsku, ale také v Sasku.

„Pan premiér nás přesvědčil o tom, že česká vláda má velký zájem na zajištění provozu jaderných elektráren, na zajištění bezpečnosti nejen vlastních obyvatel, ale i obyvatel sousedního státu,“ prohlásil před novináři Seehofer. Praha tak chce zamezit možným verbálním půtkám a sporům o bezpečnost elektrárny, jako byly mezi Rakouskem a Českem. Spory poškodily česko-rakouské vztahy. Nyní chce ČR novou komunikační politikou sdělit sousedům, že se českého jádra nemusí bát.

Brífink po jednání Nečase a Seehofera (zdroj: ČT24)

Koridor Mnichov - Praha je prospěšný pro obě strany

Nečas přivítal zařazení železničních tratí z Mnichova a Norimberka do Prahy do základní transevropské dopravní sítě. „Jsem velmi rád, že mohu konstatovat naši shodu na podpoře modernizace železniční tratě mezi Prahou a Mnichovem,“ podotkl Nečas.

Podle premiérů to je důležitý impulz pro rozvoj česko-bavorské dopravní infrastruktury, na otázku, kdy budou tratě zmodernizovány, ale konkrétně neodpověděli. „Vy se toho při vašem věku dožijete,“ odpověděl s úsměvem bavorský premiér na otázku zpravodaje ČTK. Nečas zase pouze poznamenal, že nejlepší by bylo, kdyby mohl nové tratě využít už při své návštěvě Bavorska, plánované na příští rok. Obě strany chtějí také pokračovat „ve společném úsilí na zajištění bezpečnosti a plynulosti přeshraniční dopravy“.

Seehofer s Nečasem hovořili také o programu evropské satelitní navigace Galileo, jehož ústředí má sídlit v Praze. Úzce spolupracovat by mělo s německým centrem moderních technologií v Oberpfaffenhofenu.