Fischerova vláda podle poslanců přijala nevýhodnou smlouvu k ÚVN

Praha – Poslanci z kontrolního výboru sněmovny se usnesli, že Fischerova vláda přijala v květnu 2010 nevýhodnou koncesní smlouvu týkající se projektu výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici. Tehdejší ministr obrany Martin Barták navíc vládě nepředložil v rozporu se starším usnesením upravený koncesní projekt, ačkoli se náklady zvýšily. Sněmovní výbor se znovu zabýval kontrolním závěrem NKÚ – ten už podal trestní oznámení.

Jde o zrušený projekt výstavby nových pavilonů v ÚVN. Stát kvůli němu podle NKÚ zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi. Nemocnice také podle úřadu objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí. 

Poslancům vadí například to, že stát musel zaplatit v podstatě polovinu toho, co měl projekt původně stát. Současná vláda ukončila projekt v polovině srpna. Podle ministerstva jde ale jen o 186 milionů korun, z toho jednorázová kompenzace partnerské soukromé firmě činí 143 milionů korun. Ministerstvo argumentuje také tím, že pokud by peníze nezaplatilo, hrozila by státu mezinárodní arbitráž.   

Ministr obrany Alexandr Vondra poslancům řekl, že situace nebyla jednoduchá a ministerstvo muselo volit mezi řešeními, z nichž ani jedno nebylo ideální. Zdůraznil však, že riziko prohry v případné arbitráži bylo mimořádně vysoké. „Všichni zodpovědní se přiklonili k tomu ten požár uhasit, ale ne za cenu, že vedle vznikne požár další,“ řekl Vondra.   

Poslanci chtěli při předchozím jednání od Vondry informace o jménech lidí, kteří jsou za projekt odpovědní. Vondra ale zdůraznil, že ani jeden z úředníků, kteří za projektem stáli, už na ministerstvu nepracuje, protože odešli současně s jeho projektem. „Všichni prostě museli odejít,“ konstatoval.   

Někteří poslanci Vondrův postup hájili. „Ty náklady byly opravdu neuvěřitelné a bylo jasné, že tento projekt musí skončit špatně,“ konstatovala místopředsedkyně výboru Zdeňka Horníková (ODS). Ministra se zastal i František Laudát (TOP 09). Vondra ani ministerstvo podle jeho názoru ani jinak konat nemohli. „Já ty kroky považuju za optimální,“ řekl.

Vydáno pod