Ombudsman je proti zavedení zákazu pobytu za některé přestupky

Praha - Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský nesouhlasí s návrhem novely, která by zavedla sankci zákazu pobytu i za některé přestupky. Ombudsman na dnešním jednání sněmovního sociálního výboru upozornil na to, že svoboda pohybu a pobytu patří k základním lidským právům. Předlohu podala skupina poslanců v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS). Výbor ji projednal s výsledkem, že ji vzal na vědomí. Už dříve projednal návrh i regionální výbor, který také nepřijal žádné usnesení.

Za špatnou označil ombudsman snahu řešit každý problém, který se objeví, novým zákonem. Větší sankce navíc podle něho chování a morálku lidí nevyřeší. Předlohu kritizovali i opoziční poslanci výboru. Označovali ji za lidovou tvořivost, která nic nevyřeší, jen přenese problém z jedné obce do druhé.   

Řápková naopak novelu hájila. Zdůrazňovala, že pouhá pokuta je v některých případech neúčinná. Lidé ji ani nezaplatí. „Proto je navržena další sankce. Stát musí umět vymoci si právo,“ uvedla.   

Zákaz pobytu by mohly úřady ukládat podle předlohy například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Obdobnou novelu Řápková podala už dříve. Předloha nebyla projednána ve sněmovně ani v prvním čtení, autorka ji stáhla. 

Úřady by mohly uložit podle nynější novely až tříměsíční zákaz pobytu lidem za přestupky páchané opakovaně, původně Řápková žádala až roční zákaz. Sankce by se podle novely nesměla vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt. Lidé, kteří by postih porušili, by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí. Úřady by mohly pachateli polovinu trestu zákazu pobytu odpustit. Nesměly by jej uložit mladistvým lidem.