D1 mezi Ostravou a Bohumínem nebude kvůli ovzduší zpoplatněna

Karviná – Dálniční úsek z Ostravy do Bohumína na Karvinsku by v následujících dvou až třech letech mohl být osvobozen od placení poplatků. O dohodě mezi ministerstvy životního prostředí a dopravy dnes v Karviné informoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který se účastnil jednání pracovní skupiny pro řešení špatné kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Nezpoplatněno bude 22 kilometrů dálnice.

Osvobození od poplatků by se mělo týkat úseku dálnice D1 od Rudné ulice až po Bohumín. „Doprava bude odvedena z center moravskoslezských měst, a zlepší se tak kvalita ovzduší v této oblasti,“ uvedl Chalupa.

Výběr úseků pro nezpoplatněnou dálnici závisel na ovzduší v dané lokalitě – především na koncentraci polétavého prachu (PM10). Nejhorší ovzduší je právě v Moravskoslezském kraji. „Na tomto území je nutné řešit kvalitu ovzduší komplexně, je tedy nutné věnovat pozornost i znečištění ovzduší z dopravy,“ vysvětlil Chalupa. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) doplnil, že kromě nezpoplatnění dálnice D1 nebude od příštího roku potřebná dálniční známka ani na zhruba sedmisetmetrovém úseku silnice R56 vedoucí k průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové.

Kraj rozhodnutí vítá

Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) uvedl, že nezpoplatnění dálnice je pozitivním krokem, nicméně připomněl, že velkým problémem jsou obchvaty měst. Na pracovním setkání proto Hanzel požádal ministerstvo dopravy, aby mezi své priority právě s ohledem na kvalitu ovzduší v regionu zařadilo i obchvaty měst. Na obchvat Karviné totiž peníze stále chybějí. „Už mnoho let máme obchvat města připraven a pořád ho nemáme zrealizovaný a všechno to padá a stojí na penězích,“ uvedl Hanzel. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) osvobození části dálnice od poplatku rovněž uvítal. Město Ostrava o to ministerstvo dopravy totiž žádá už od roku 2009.