Tůma: Životnost koalice závisí na vůli ODS zbavit se kmotrů

Praha – Pražští občanští demokraté by podle někdejšího volebního lídra TOP 09 Zdenka Tůmy měli usilovat o „odříznutí kmotrů od transakcí“. Tůma tak poukazoval na některé vlivné osoby z podnikatelské sféry, které stojí v zákulisí pražské sekce ODS. V opačném případě prý dnes vzniklá koalice obou stran nebude dlouho trvat. Tůma to řekl v rozhovoru pro server iHned.cz. Ode dneška sám bude v zastupitelstvu působit jako předseda finančního výboru. Nahradil tak předsedu pražské ČSSD Petra Hulínského.

Tůma serveru mimo jiné řekl, že návrh, aby nyní TOP 09 neusilovala o primátorské křeslo, byl jeho osobní ústupek. „Kdybychom tenhle ústupek neudělali, kdoví jak by to dopadlo. Ztratit primátora by bylo pro ODS hodně obtížně přijatelné,“ uvedl. Koalice podle něj musí čelit řadě problémů spojených s minulostí a nejde prý jen o tendr na čistírnu odpadních vod. „Takových případů velkých průšvihů je víc - dluh Kongresového centra není vyřešený, jsou tady otázky kolem financování dopravního podniku, stavby metra. Poprat se s kumulujícími se závazky z let minulých - to je velká výzva,“ řekl.

Potíž je podle něj v tom, že některé závazky a kontrakty mnohdy přesahují volební období. „A bude velmi obtížné je vypovědět nebo lépe vyjednat. Ale můžeme situaci alespoň pootočit, třeba tím, že budou jinak fungovat změny územních plánů, budeme víc hlídat infrastrukturní a dopravní stavby,“ poznamenal.