Zaorálek: Aféru kolem Hulinského nelze brát na lehkou váhu

Praha – Pražská sociální demokracie neprožívá právě růžové časy. Během několika málo dnů se ocitla v opozici na pražském magistrátu, její místopředseda Karel Březina stanul před soudem a na předsedu pražské organizace Petra Hulinského podal Protikorupční fond trestní oznámení kvůli podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier už Hulinského vyzval k odchodu z politiky. Další z místopředsedů Lubomír Zaorálek říká, že ze současného vývoje v Praze se bude muset vyvodit odpovědnost.

„Kauzy kolem pana Hulinského jsou tak neakceptovatelné věci, že si neumím představit, že by takový člověk vůbec zůstával v politice, natož v ČSSD,“ prohlásil již dříve Dienstbier ve Studiu ČT24. K aféře hlavy pražské ČSSD se dnes pro Českou televizi vyjádřil i Lubomír Zaorálek.

„Nechci předbíhat. Musí vyvrátit podezření, která zazněla kolem spastických dětí. Jiří Dienstbier ale zná situaci v Praze a když to říká (že by měl Hulinský odejít – pozn. redaktora), tak to nelze brát na lehkou váhu,“ připustil závažnost situace Zaorálek. „Bude se muset vyvodit odpovědnost z toho, co se v Praze v poslední době stalo.“

Zaorálek kritizoval i dlouhodobou politiku ČSSD na pražském magistrátu. „Nebylo to úspěšné období, protože se nedalo jasně najevo, že se oddělujeme od té kmotrovské pražské historie. Před volbami se říkalo, že ODS pro nás nebude partner, vývoj ukazuje, jak ODS problematický partner je.“ Připustil také, že pražská sociální demokracie musí zvážit, kdo by měl do budoucna stát v jejím čele.

Hulinský čelí trestnímu oznámení kvůli podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku, který na něj podal Protikorupční fond. Podle obvinění měl Hulinský přesměrovávat finanční dary určené spastikům, tj. lidem s ochrnutým svalstvem, do firem spřízněných podnikatelů.

Vydáno pod