Stovky řidičů už dostaly pokutu za špatné obutí

Praha - Kvůli letním gumám rozdali policisté v minulých dnech blokové pokuty stovkám řidičů. Ti musejí v Česku od 1. listopadu až do konce března při sněhu a náledí používat pouze zimní pneumatiky. Informaci přineslo dnešní Právo.

V posledních dnech přituhlo

Na začátku listopadu se teploty pohybovaly zhruba kolem patnácti stupňů nad nulou, připomíná Právo. Policisté proto řidiče, kteří na zimu nepřezuli pneumatiky, jen upozorňovali na novou povinnost. Účinnosti totiž nabyla novela zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích.

„V posledních dnech ale přituhlo a blokové pokuty za tento přestupek už skutečně padají,“ potvrdila Právu mluvčí dopravní policie Veronika Hodačová. Celostátní akce zaměřené na kontrolu pneumatik zatím neproběhly. „Necháváme to plně na našich krajských ředitelstvích,“ říká Hodačová.

Jak škodné události řeší pojišťovny

Náledí na silnici je v posledních dnech běžné. Například na dálnici D1 došlo ve středu na zledovatělé vozovce k hromadné nehodě nákladních i osobních aut. Ta zastavila provoz na nejvytíženější české komunikaci na osm hodin. Srážka byla pravděpodobně zaviněna také nevhodnými gumami. Uvedla to policejní mluvčí kraje Vysočina Dana Čírtková.

Speciální akce na kontrolu pneumatik kraj zatím nechystá. Pokuty ale padají. „Udělili jsme řidičům už desítky dvoutisícikorunových blokových pokut,“ prozradila Čírtková. Podobná situace panuje i v dalších krajích.

„Novinkou také je, že při šetření každé dopravní nehody uvádějí naši policisté do protokolu, jaké mělo vozidlo penumatiky,“ varuje Čírtková. To má samozřejmě vliv i na to, jak poté škodné události řeší pojišťovny.

Vydáno pod