Ministři budou probírat některé sporné privatizace staré deset let

Praha – Některé kontroverzní privatizace z let 2002 a 2003 se budou probírat na schůzce ministrů, dohodli se na tom premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV). U některých privatizací totiž končí 10letá promlčecí lhůta. Už před týdnem se ministři sešli kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti, kterou po letech před švýcarský soud dostali tamní vyšetřovatelé. Výsledkem bylo, že se Česko přihlásí k 12 miliardám korun uložených na švýcarských účtech. Státní zastupitelství k tomu teď připravuje potřebné podklady.

Na další schůzce by se podle Peake měla řešit nejen tato problematika, ale i další kauzy, jako byla privatizace Škody Plzeň nebo Ostravsko-karvinských dolů. „Tyto případy privatizace jsou datovány mezi léta 2002 a 2003, chýlí se tedy ke konci desetiletá promlčecí lhůta. Je důležité co nejrychleji jednat, aby škoda státu byla co nejmenší,“ připomněla Peake.   

Při zachování nezávislosti orgánů činných v trestním řízení je podle ní třeba zajistit, aby nebyly promarněny příslušné procesní lhůty a aby vyšetřovatelé pro svou práci měli veškeré podmínky. 

V souvislosti s vyšetřováním privatizace MUS zjistila švýcarská policie možnou korupci při prodeji Škody Plzeň, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Podle švýcarských detektivů poslala Appian za poradenství při prodeji Škody 150 milionů korun tajemné firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech a část jich pak zřejmě skončila jako korupční peníze v Česku. Podle MfD Švýcaři požádali tuzemské Vrchní státní zastupitelství už před rokem, aby jim rozdělení podezřelých 150 milionů korun pomohlo rozklíčovat.