Rozkol v ČSSD kvůli Hulinskému: Dienstbier žádá jeho vyloučení

Praha - Blesková proměna pražské koalice má dohru v ČSSD. Právě sociální demokracie z městské vlády vypadla a teď se sváří kvůli metropolitnímu šéfovi Petru Hulinskému. Část strany požaduje, aby post opustil. Místopředseda Jiří Dienstbier chce Hulinského rovnou vyloučit – mimo jiné kvůli neprůhledné účasti v soukromých firmách.

Otřesy na pražské radnici zasáhly nejvyšší patra sociální demokracie. Místopředseda Dienstbier chtěl pád Petra Hulinského už loni, a to kvůli vzniku koalice ČSSD a ODS. Teď proti němu vyrazil znovu. „Těžko můžeme věrohodně bojovat proti korupci a klientelismu, pokud je v čele pražské organizace člověk, který svých pozic dlouhodobě zneužívá,“ prohlásil Dienstbier. 

Podle Mladé fronty Dnes tekly peníze do soukromých firem patřících Hulinského blízkým. Sponzorské dary tam měly údajně proudit z městských podniků, ve kterých Hulinský sedí. Peníze přitom měly pomáhat handicapovaným. „Já si to vykládám jako cílenou snahu o diskreditaci mojí osoby a to je asi k tomu vše, co bych dodal,“ konstatoval Hulinský. O osudu Hulinského bude strana jednat příští týden na grémiu. „Nestačí jen ukázat prstem a říct, že je někdo špatný. Je třeba dát jasné důkazy,“ poznamenal Michal Hašek, statutární místopředseda strany.

Sociální demokraté mají zmizet i z firem s městskou účastí

Ztráta vlády na pražské radnici stranu oslabila. V klíčovém regionu zbyl sociální demokracii jediný starosta, a to v obvodu Praha 12. Bývalí radní museli kanceláře opustit doslova přes noc a spolu s nimi dostalo výpověď dalších padesát lidí. Úklidem kanceláří ale pád sociálních demokratů v Praze nekončí. Nová koalice chce současné zastupitele i bývalé radní odvolat i z firem s městskou účastí. 

Karel Březina
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Skončit by vedle Hulinského měli třeba Petr Dolínek nebo Antonín Weinert. „Je zcela logické, že dojde k obměnám těchto dozorčích rad,“ řekl Tomáš Hudeček z TOP 09. Jedinou dobrou zprávu si tak dnes vyslechl další už bývalý náměstek Karel Březina. Soud, který zkoumal jeho zatajenou účast ve zkrachovalých firmách, ho zatím nepravomocně obžaloby zbavil.