Náš stát je firma v krizi, míní Babiš. A půjde do voleb

Praha – Miliardář Andrej Babiš chce uspět v příštích parlamentních volbách. Majitel společnosti Agrofert o sobě dal v posledních měsících vědět hlavně tvrdými výroky o korupci v Česku. Teď pro MF Dnes přiznal, že chce jako lídr hnutí ANO 2011 vyhrát příští volby a změnit domácí politiku.

„To hnutí postavím tak, aby volby vyhrálo,“ řekl Babiš, který by se tak v případě volebního úspěchu mohl chtít stát premiérem. Babiš má za to, že dnešní politická reprezentace nic nezmění, a to ani po dalších volbách.

Babiš: V politice jsou třeba lidé, kteří si tu neléčí své ego

Nepřijde-li podle něj někdo nový, opět budou karty rozdané podobně jako dosud – čtyři pět parlamentních stran se různě seskupí do nové koalice a­ opozice a pojedou dál ve starých kolejích. „Myslím si, že stát by měli řídit lidé, kteří jsou v reálném životě, kteří něco dokázali a do politiky nejdou, aby zbohatli, aby byli v časopisech a léčili si své ego,“ říká Babiš.

Andrej Babiš pro MF Dnes: 

„Česká republika je firma, která má nějaké peníze, nějaké příjmy, výdaje, dluhy. Je to firma v krizi a někdo musí ten vývoj zvrátit.“ 

Jediným viditelným představitelem hnutí ANO 2011 je zatím sám Babiš, ale ten tvrdí, že se opírá o mnoho známých a přátel. V příštích měsících chce vybírat lidi, kteří by s ­ním do toho šli. „Sázím na mladé a to, že se mezi nimi vygenerují nějaké nové tváře. Jako se Vladimíru Železnému podařilo udělat na Nově z asistentky Borhyové televizní superstar, tak toto je cesta, kterou možná půjde i­ naše hnutí,“ prohlásil miliardář. 

Babiš připouští, že pro své hnutí chystá nějakou formu „mediální podpory“. Konkrétní být ale zatím nechce. Teď prý začne pracovat na svém projevu. „Lidi mi říkají, abych mluvil buď česky, nebo slovensky. Jenže já už neumím ani česky, ani slovensky,“ připouští magnát.

hires
Zdroj: ČT24

Česko je „absurdistánem“ a místem pro „zlodějiny“

Babiš před čtrnácti dny kvůli korupci velmi ostře kritizoval v Otázkách Václava Moravce parlamentní politické strany, prezidenta Václava Klause a lidi kolem hlavy státu a stran. Česko nazýval „bordelem“, „absurdistánem“, místem pro „zlodějiny“, politiky obviňoval z korupce, rozkrádání státu, hovořil o justiční mafii.

Mimo jiné také připomněl, že všechny dějinné zvraty v historii samostatného státu se děly po dvaceti letech. Naznačil, že dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu. „Kdo dělal revoluci? Havel s Komárkem a Šimon Pánek. Kdo ji zneužil? Pán z Hradu,“ poznamenal k tomu Babiš.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) se mezitím obává, že nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries právě Babišem by mohl narušit hospodářskou soutěž. O fúzi proto rozhodne až v pětiměsíční lhůtě. Agrofert už vlastní konkurenční Penam. Spojením firem by vznikl nový lídr, který by měl zhruba třetinu trhu a v Česku by zahrnoval 25 pekáren.