Policie kvůli zadržení Kotrouše prohledala ředitelství strážníků

Praha – Kvůli zadržení šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše policie celou noc prohledávala jejich ředitelství na Vinohradech. Zabavila počítače a zapečetila kanceláře. Kotrouš byl v pátek odpoledne zadržen ve svém autě údajně bezprostředně poté, co převzal úplatek.

Policisté zadrželi šéfa pražských strážníků v Praze 10. Vytáhli ho z auta bezprostředně poté, co měl převzít úplatek. Do pozdních večerních hodin pak prohledávali ředitelství městské policie – zapečetili kanceláře a zabavili počítače. „Ta celá věc se opravdu týká pana ředitele Kotrouše. Ze strany policie probíhaly v noci na dnešek určité úkony, které s tímto souvisejí,“ potvrdil náměstek ředitele pražských strážníků Ludvík Klema.

Primátor Bohuslav Svoboda: „Já mám první informaci o tom, že to zadržení je oprávněné a velmi vážné. Pana Kotrouše postavíme mimo službu, respektive podle závažnosti toho obvinění rovnou odvoláme z funkce.“

Policie chce, aby šel Kotrouš do vazby, důvody musí sdělit do zítřka. Další informace veřejnosti ale chce sdělit až v průběhu příštího týdne. „Po dohodě se státním zástupcem je uvolníme, když to trestní řízení dovolí. Já předpokládám, že by to mohlo být v průběhu příštího týdne,“ oznámil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Vladimír Kotrouš vedl policii hlavního města od roku 2002. Pracoval v ní ale už deset let předtím. Jako ředitel pražského šestého obvodu a poté jako náměstek ředitele strážníků. Už dříve byl Kotrouš spojován s kontroverzním nákupem terénních vozů hummer pro pražskou policii, který proběhl bez výběrového řízení. Sporný nákup aut musela pražská městská policie vysvětlovat i při pořízení dvoudveřových vozů Smart, nebo také u nákupu vznášedla za téměř dva miliony. Strážníci ho zatím využili jen jednou při povodních v roce 2002.

Vydáno pod