Dukovany odstavily čtvrtý výrobní blok, budou modernizovat

Dukovany – V Jaderné elektrárně Dukovany začala odstávka čtvrtého výrobního bloku. Důvodem je výměna paliva a plánované údržby a opravy zařízení. Odstávka je plánována na 20 dnů, do 16. prosince. Jedná se o jednu z nejkratších odstávek.

„Čtvrtý blok v revizích vystřídal zmodernizovaný blok číslo jedna, který v pátek ráno najel na stoprocentní výkon a dodává do sítě nově 500 megawattů elektrické energie. Na čtvrtém bloku bude provedena výměna jedné pětiny paliva a revize zařízení podle stanovených harmonogramů,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka. 

První blok před dokončenou rozsáhlou výměnou zařízení fungoval s výkonem kolem 460 MW. Ve vyšším výkonu tak už pracují tři ze čtyř dukovanských atomových bloků. Jako poslední bude příští rok v období března až května modernizován blok číslo dvě. Celá elektrárna pak bude mít místo původních 1 760 MW instalován výkon 2 000 MW, stejně jako mladší Temelín.

Dukovany jsou největším domácím zdrojem elektřiny

Dukovanská elektrárna byla i loni největším domácím zdrojem elektřiny. Do sítě dodala 14,176 terawatthodiny (TWh) proudu, zatímco atomová elektrárna v Temelíně měla 13,82 TWh. „V předvečer Štědrého večera 23. prosince bude mít elektrárna odžito sto reaktor-roků komerčního provozu. To znamená, že součet doby jednotlivých bloků, která uplynula od okamžiku jejich zkolaudování pro komerční provoz, bude přesně sto let,“ upozornil na zajímavost Spilka.