Špičkový chirurg Pomahač se na chvíli vrátil do rodné země

Praha – Dopoledne do Čech přiletěl Bohdan Pomahač, světově uznávaný plastický chirurg. Zúčastní se tu sympozia plastické chirurgie. Pod jeho vedením provedli v březnu lékaři z bostonské nemocnice první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech, před měsícem a půl transplantoval obě ruce a po návratu za Atlantik se chystá na pátou operaci obličeje.

Stále se cítí být Čechem, za svůj domov ale Pomahač považuje Ameriku. Pomahač přišel na chirurgickou praxi do Bostonu před patnácti lety a v jedné z nejlepších amerických nemocnic zůstal dodnes. Začátky ale nebyly lehké. „Bylo hodně práce, člověk se musel prokázat, ale všechno je to součást té cesty a nakonec přišla nesmírná odměna,“ prohlásil lékař. 

Teď je český chirurg považován za jednoho z nejlepších lékařů na světě. Se svým týmem se v americkém Bostonu proslavil především transplantacemi obličejů, letos ale také provedli už dvě transplantace obou rukou. „Některé ty momenty se asi nevrátí, dělat něco úplně poprvé a něco tak unikátního, to je možná něco, co se stane jednou za život, ale myslím si, že je ještě spousta dalších velkých snů, ale ty jsou tajemstvím,“ řekl Pomahač. 

Pacient, kterému Pomahačův tým transplantoval ruce
Zdroj: ČTK/AP/Steven Senne

Pomahač bude v sobotu přednášet na odborné chirurgické konferenci, do Prahy přiletěl na pozvání dalšího významného plastického chirurga Jana Měšťáka. „Udělal něco velmi výjimečného a reprezentuje naši plastickou chirurgii ve světě – jako Navrátilová tenis, řekl bych,“ podotkl Měšťák. 

Bohdan Pomahač přiletěl do Prahy na týden, kromě vystoupení na odborném sympoziu se těší hlavně na vánoční Prahu. „Těšíme se, že si v tom týdnu zajdeme třeba na Staroměstské náměstí, uvidíme nejbližší rodinu,“ prohlásila Pomahačova žena. Zpět do Spojených států odletí lékař v neděli 4. prosince.

Pomahačovy případy

Dallasi Wiensovi bylo 23 let, když ho vysoké napětí málem zabilo. Přežil, přišel ale o obličej, šanci vidět, cítit nebo políbit vlastní dcerku. Byl to právě on, komu Bohdan Pomahač dal nový obličej a nový život.

Richardu Manginovi zase vrátil obě ruce. Těžká infekce ho připravila o všechny končetiny. Od říjnové operace žije o něco normálnější život. „Poprvé jsem se navečeřel vlastníma rukama. To bylo poprvé za deset let. To bylo něco neuvěřitelného,“ vzpomíná Mangino.

Na čekací listinu na transplantaci obličeje teď zapíšou další ženu, operace pak může být během několika hodin. Tým doktora Pomahače dostal grant na zhruba deset operací. Na transplantaci ruky čeká dvanáct lidí.