Dostanou lékaři alespoň 6,25 %? To ukáže Hegerova vyhláška

Praha - Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejní úhradovou vyhlášku, podle níž budou zdravotní pojišťovny platit příští rok za péči. Ministerstvo zvažovalo čtyři varianty, ve dvou nejhorších nedostanou nemocnice peníze na růst platů zdravotníků. Ministr Leoš Heger jim slíbil od ledna 6,25 procenta. Zbytek do deseti procent, na kterých se v únoru dohodl s odboráři, má být později. Ekonomická situace ale podle ministerstva možná nedovolí ani těch 6,25 procenta.

Podle lékařských odborů bude jasno až při lednové výplatě v únoru. I kdyby to vypadalo od ledna z hlediska lékařů a sester na nejhorší variantu, Vánoce prý ještě pacienti prožijí v klidu. Přitvrzení akcí, které by ministrovi připomněly jeho platové sliby, nebude podle lékařů dřív než po Novém roce.

„Je to alibistické řešení. Ta dohoda není mezi námi, jako poskytovateli zdravotní péče, ale mezi ministerstvem a Lékařským odborovým klubem. Proto přenášíme černého Petra na nás, na managementy nemocnic. Je potřeba hledat rezervy zevnitř,“ podotkl předseda představenstva z Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný.

Při představení prvních záměrů vyhlášky ministr uvedl, že nemocnice dostanou příští rok stejně peněz jako letos. Nemocnicím to nestačí, argumentují nárůstem DPH a slíbeným růstem platů. Zhruba stejně peněz jako letos by podle prvních záměrů měli dostat také praktičtí lékaři, specialisté či lázně a ozdravovny.

Leoš Heger na sjezdu ČLK
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Zdravotní systém má mít k dispozici 226 miliard korun. Pojišťovny potvrdily, že na variantu pro zdravotníky nejpříznivější prostředky nemají. Nejsou prý od toho, aby platily zdravotníkům mzdy. Mají hradit péči a udělají vše, aby zajistily péči ve stejném rozsahu jako letos.