Aktivisté bojovali obsazením rypadla proti prolomení limitů

Horní Jiřetín - Zhruba 20 aktivistů z hnutí Greenpeace obsadilo dnes ráno skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova. Tvrdí, že vláda opět uvažuje o prolomení územních limitů, které chrání před zbouráním Horní Jiřetín. Rypadlo zastavilo těžbu. Těžařská firma Czech Coal incident potvrdila. Aktivisté rypadlo opustili v symbolický čas za pět minut dvanáct.

Na rypadlo se vyšplhali aktéři blokády těsně před svítáním, kdy byl stroj mimo provoz. To je poněkud překvapilo, pak ale zablokovali jeho spuštění. Stroj měl zvednuté rameno a šest mužů s horolezeckým vybavením na něm rozvíjelo transparent s nápisem „Nečasi, zastav“. Okolo stroje se ráno pohybovalo celkem asi 15 až 20 aktivistů. Zhruba v 8:30 část z nich i všechny přítomné novináře vykázala policie. Blokáda měla skončit symbolicky za pět minut dvanáct, nakonec se ale o několik desítek minut protáhla a skončila až v 12:25, tedy po zhruba šesti hodinách.

„Jde o poslední možnost upozornit na to, že se vláda chystá schválit energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů,“ uvedl Michal Komárek z Greenpeace. Vláda tím podle něj porušuje vlastní sliby. Dva lidé jsou podle policie podezřelí z „přestupku na úseku ochrany a využití nerostného bohatství i z neuposlechnutí výzvy.“ Společně s šesti lezci, kteří byli předvedeni na služebnu policie hned potom, co slanili z velkostroje dolů, jim hrozí až patnáctitisícové pokuty. „Ohrozili tím svoje zdraví, svoje životy i životy a zdraví našich zaměstnanců,“ komentovala pro ČT událost mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Benešová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Odpůrcům těžby se jednání policie nelíbí; oba zadržení prý byli mimo důlní prostor. „Stáli v prostoru, který už je za těžebními limity. Důlní ochranka ovšem tvrdila, že se tam těží, což by znamenalo, že porušují limity už teď,“ prohlásil aktivista Jan Rovenský.

Limity chrání Litvínov i Jiřetín

Limity jsou v kraji velmi citlivé téma; vznikly v roce 1991 na konci největšího uhelného rozmachu a mají za úkol ochránit alespoň část krajiny. Brání mimo jiné zboření Horního Jiřetína a těžbě na samém okraji třicetitisícového Litvínova. Obyvatelé obou dotčených měst si v loňských volbách zvolili do čela politiky, kteří s další těžbou nesouhlasí, proti další těžbě stojí i vláda a ekologové. Vláda se vloni po svém vzniku za limity postavila. Návrh na jejich prolomení ale poslal minulý týden na ministerstvo Ústecký kraj, jemuž vládne ČSSD.