Česká nádraží budou jako německá – bez pokladních

Praha – Na českých nádražích ubude v příštích čtyřech letech pokladních. Jízdenky si nově budou cestující kupovat u automatů. Ty budou přijímat mince, bankovky i platební karty. Na 80 velkých stanicích se tak objeví asi 340 automatů. Tzv. inteligentní automaty na jízdenky jsou běžné na nádražích například v Rakousku nebo Německu, kde musí cestující při využití běžné pokladny dokonce připlácet.

Oproti Německu se však česká nádraží začnou automatizovat s velkým zpožděním. Prvních 68 automatů rozmístí dráhy do vybraných stanic v roce 2013. Dodavatele zařízení chce dopravce sehnat prostřednictvím elektronické aukce, kterou vypíše v příštím roce.

Nové automaty by měly být na vyšší úrovni než dosud používaná zařízení, která většinou umožňovala platbu pouze elektronickou peněženkou a nabízela pouze jednoduché nebo zpáteční jízdenky. „V nabídce budou prakticky všechny vnitrostátní doklady ČD ve stejném rozsahu jako u pokladní přepážky včetně rezervací, ale počítáme i s tím, že budou nabízet i místně příslušné doklady integrovaných dopravních systémů,“ uvedl ředitel odboru produktů a obchodu ČD Vladimír Peléšek. Dodal, že klasické pokladní přepážky z nádraží zcela nezmizí ani po zprovoznění všech 340 automatů. Zůstanou k dispozici cestujícím, kteří nebudou umět s automaty zacházet, nebo budou požadovat informace, které jim přístroj nedokáže poskytnout.

Zavedení automatů ale připraví o práci asi 420 pokladních. Podle mluvčího drah Patra Šťáhlavského jsou ale pokladní často starší lidé, výrazně se tak do procesu snižování stavů pokladních promítne přirozený odchod těchto lidí do důchodu.