Soud povolil propuštění Škrlové, státní zástupce je proti

Havlíčkův Brod - Okresní soud v Havlíčkově Brodě dnes souhlasil s podmínečným propuštěním Barbory Škrlové, která byla odsouzená na pět let za podíl na týrání dětí v kauze Kuřim. Za nápravu Škrlové, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce proti němu podal stížnost. O žádosti bude rozhodovat pobočka Krajského soudu v Pardubicích. Škrlová se vyhlášení rozsudku nezúčastnila, dál zůstává v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

Podle soudkyně Jany Panské Škrlová vykonala více než dvě třetiny uloženého trestu a soud dospěl k závěru, že bylo prokázáno její polepšení. „S ohledem na závažnost provinění byla stanovena delší zkušební doba v trvání pěti let za současného dohledu probačního úředníka,“ uvedla Panská.

Už při začátku soudu, který měl rozhodnout, jestli ji podmínečně propustí, Škrlová litovala, co v roce 2007 udělala: „To, co se stalo je neodpustitelné a je to jeden z největších zločinů, který jsem mohla spáchat.“

Podle názoru státního zástupce Jiřího Chaloupky však podmínky pro podmínečné propuštění Škrlové nebyly splněny a není záruka jejího budoucího řádného života. „Stále se staví do role submisivní oběti, což je v rozporu s názorem znalců,“ uvedl Chaloupka v závěrečné řeči, v níž požadoval zamítnutí žádosti o propuštění. Poskytnuté záruky jsou podle něj nedostatečné.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Obhájce John Bok byl s rozhodnutím soudu spokojen, státní zástupce prý rozhoduje pouze od stolu. Podle něj sice Škrlová spáchala trestný čin, ale zároveň byla i obětí. „Za 16 let spolek Šalamoun požádal o spoustu podmínečných propuštění a desítky milostí. Ani jeden z našich klientů nezklamal, nevrátil se do vězení a nezačal páchat trestnou činnost,“ uvedl Bok.

Škrlovou poslal brněnský soud do vězení na podzim roku 2008. Sedmatřicetiletá žena proslula přeměnou v třináctiletou Aničku nebo týraného chlapce Adama. O předčasné propuštění žádala Škrlová prostřednictvím sdružení občanů Šalamoun už letos v polovině května. Havlíčkobrodský soud tehdy ale žádost zamítl.

Hlavní body kuřimské kauzy:

2007:

7. května - Policie našla v Kuřimi u Brna v komoře rodinného domu svázaného nahého sedmiletého chlapce. V domě byla i údajná třináctiletá dívka Anna.

9. května - Policie zadržela chlapcovu matku, soud ji vzal do vazby a
policie ji obvinila i z týrání druhého syna.

10. května - Soud svěřil domnělou Annu a chlapce do péče dětského centra
Klokánek. Dívka krátce nato utekla, policie po ní vyhlásila pátrání. Později vyšlo najevo, že za dívku se vydávala Barbora Škrlová (narozena 1974). Opatrovnický soud ji původně jako údajného nalezence svěřil do péče matky chlapců.

25. května - Soud vzal do vazby tetu dětí, která byla též obviněna z týrání chlapců. Žena předtím vedla brněnské centrum pro děti a mládež Paprsek. Později byli obviněni i bývalá pracovnice Paprsku Hana Bašová, bratr Škrlové Jan a jeho známý Jan Turek.

 2008:

8. ledna - Škrlovou zadrželi v Norsku, kde se vydávala za chlapce Adama. Po převozu do ČR skončila ve vazbě.

4. února - Policie obvinila z týrání jednoho z chlapců i Barboru Škrlovou.

17. června - Začalo veřejné projednávání u Krajského soudu v Brně. Matka se k týrání synů přiznala, byla prý však zmanipulována. S léčbou Anny (Škrlové) a výchovou synů jí prý pomáhal instrukcemi tajemný „doktor“. Vyšetřování ale ukázalo, že pokyny přicházely od tety dětí. Zbylí obžalovaní vinu popřeli. Škrlová řekla, že byla týrána stejně jako chlapci.

27. června - V neveřejné části líčení byly promítnuty nalezené záběry s týráním chlapce. Podle jednoho ze znalců mučení dětí zřejmě souviselo s náboženskou skupinou, v níž hlavní roli hrála Škrlová. Skupinu v minulosti založil její otec Josef Škrla, který ale před soudy nikdy nestanul ani jako svědek, místo jeho pobytu není známo.

24. října - Soud vynesl rozsudky: matka dětí - devět let vězení, teta dětí - deset let, Barbora Škrlová - pět let, Hana Bašová a Jan Škrla - sedm let, Jan Turek - pět let vězení.

 2009:

 9. března - Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty u aktérů kauzy, kromě Škrlové. U ní tak učinil o měsíc později.

16. prosince - Nejvyšší soud odmítl dovolání odsouzených, kteří požadovali zrušení rozsudků a nové projednání případu. Zmírnění trestu už nežádala matka chlapců.

 2010:

13. ledna - Krajský soud v Brně svěřil týrané hochy do péče otce. Skončil tak jejich pobyt v centru Klokánek.

Vydáno pod