Letos už se v Česku virem HIV nakazilo skoro 130 lidí

Praha – V Česku letos za prvních deset měsíců přibylo 127 pacientů s virem HIV. Jen v říjnu lékaři potvrdili 13 nových případů nákazy. Sedm lidí letos na nemoc AIDS zemřelo. I když Česko patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, i tady počet infikovaných každoročně roste. Zatímco v roce 2001 jich přibylo 51, předloni jich bylo už 156 a loni 180.

Podle neziskových organizací a expertů je proto nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Díky nim pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit. Nemocných přitom přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.   

Vir se nejčastěji přenášel při nechráněném sexu. Celkem se tak dosud v Česku infikovalo 1 430 osob, tedy skoro 87 procent. Zhruba dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Víc než stovka lidí se nakazila při píchání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování - tedy čtvrt století - v ČR neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně z jejich matky. 

Na 1. prosinec připadá světový den boje proti této chorobě selhání imunity. Některé organizace proto nabídnou bezplatné testování.

Rozhovor s Džamilou Stehlíkovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod