K vyšším mzdám v nemocnicích chtějí odbory přes premiéra

Praha – Odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků z nemocnic poslaly dnes dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS) s žádostí o schůzku. Od setkání si slibují možnost přesvědčit ministerského předsedu, aby při projednávání státního rozpočtu příští týden ve sněmovně přidal peníze zdravotnictví.

„Pan ministr (Leoš) Heger nám zatím neposkytl žádnou konkrétní garanci toho, že se platy příští rok v nemocnicích zvýší. Dosavadní jednání s ním nevedou k uspokojivým výsledkům,“ uvedla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle ní by se měl premiér jako nejvyšší vládní činitel k problému vyjádřit. Odbory mu připomenou závazek, který je součástí usnesení vlády. Už na tripartitě premiéra upozornily, že problém s platy může nastat. Chtěly do návrhu státního rozpočtu prosadit navýšení úhrad státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Peníze by zdravotnictví mohlo mít, pokud by léky a zdravotnický materiál byly osvobozeny od DPH.

Podle propočtů Asociace českých a moravských nemocnic nebudou mít menší a regionální nemocnice ani na navýšení o 6,25 procenta. Pokud dostanou příští rok od pojišťoven o tři procenta víc než v loni, peníze spolknou inflace a růst HDP. Nebudou prý asi schopné udržet ani současné platy.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Heger ale zastává stanovisko, že v připravené úhradové vyhlášce je navýšení platů v platbách pojišťoven započítané. Nemocnice upozornily, že navýšení je spočítáno jen za lůžkovou péči. Nemocniční ambulance s žádným růstem počítat nemohou, a nemocniční laboratoře či rentgeny dostanou dokonce méně.

V jarním memorandu, kterým skončila protestní odborová akce Děkujeme, odcházíme, slíbila vláda růst platů v nemocnicích pro příští rok o deset procent. Ministr zdravotnictví nyní nabídl zdravotníkům od ledna jen 6,25 procenta, zbytek nejdřív od pololetí. Pokud ale nestoupne výběr pojistného o očekávané procento, dalšího růstu platů se zdravotníci nedočkají.