Za vážné chyby při porodu potvrdil soud Königsmarkové podmínku

Praha – Za chyby při vedení porodu, které novorozenec zaplatil svým zdravím a nakonec i životem, dostala prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze. V odvolacím jednání potvrdil výši trestu, kterou ženě v září vyměřil Obvodní soud pro Prahu 3.

Soud ji potrestal také zákazem činnosti na pět let, zároveň má uhradit zdravotní pojišťovně výdaje 2,7 milionu korun. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle soudů se porušením důležité povinnosti vyplývající z jejího postavení dopustila ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Dítě se narodilo postižené a později zemřelo. Königsmarková pochybení odmítá.

Königsmarková podle obvodního soudu v červenci 2009 v Praze 3 neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Dostatečně se podle prvoinstančního verdiktu neinformovala o předchozích porodech rodičky, při kterých se objevily komplikace. Sama pak prý přehlížela problémy, které žena před porodem i při něm měla, a neposlala ji do nemocnice. Zároveň údajně neměla dostatečné zázemí na to, aby sama komplikovaný porod provedla. Dítě se proto podle obvodního soudu začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Žena pak podle prvoinstančního verdiktu neprovedla řádnou resuscitaci. Novorozenec skončil s těžce poškozeným mozkem. Dítě přežívalo na přístrojích 20 měsíců, letos v březnu zemřelo.

Za ublížení při porodu dostala porodní asistentka podmínku.
Zdroj: ČT24

Königsmarková je přesvědčena o tom, že při porodu nechybovala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, prý nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. U ženy při prohlídkách zaznamenala pouze vyšší tlak. Její advokát dříve uvedl, že Königsmarková bere vždy jen nerizikové rodičky. Matka zemřelého chlapce jí prý ale o svých předchozích problémech neřekla.

Částečnou vinu rodičky připustila v září i soudkyně obvodního soudu. Žena podle ní věděla, že její první porod museli lékaři urychlovat, při druhém se dítě na chvíli dusilo. Navíc navštěvovala školu pro porodní asistentky, a věděla tedy o porodech víc než ostatní. Nejela však do nemocnice, i když porod trval přes 40 hodin. Záchranáře spolu s manželem a Königsmarkovou zavolali až poté, co se chlapec narodil a nedýchal.

Vydáno pod