Nečas ujistil moldavského premiéra o podpoře a investičním zájmu

Praha – Reformní úsilí a proevropská orientace činí z Moldavska prioritní zemi pro rozvojovou pomoc z ČR i celé Visegrádské skupiny, řekl dnes novinářům český premiér Petr Nečas po setkání se svým moldavským protějškem Vladem Filatem. Zdůraznil, že evropské snahy postsovětské republiky mají plnou podporu Prahy. Moldavsko je také příležitostí pro české investice, Nečas zdůraznil zájem o investice do energetické či dopravní infrastruktury.

Příští rok se zařadí Moldavsko mezi pět pro Prahu prioritních zemí v rozvojové pomoci, největším příjemcem české rozvojové pomoci, připomněl Nečas. Počítá se pro něj s 66,5 milionu korun. Za posledních pět let přitom celkový objem finančních prostředků na dvoustranné projekty dosáhl 250 milionů korun.

„Vláda pana předsedy Filata udělala velký pokrok v oblasti reforem a především vyjadřuje silné odhodlání pro evropskou integraci,“ poznamenal český premiér. Česko podle něj patří mezi země, které silně podporují uzavření asociační dohody mezi EU a Moldavskou republikou a především podpis a dojednání dohody o zóně volného obchodu. Ta by měla totiž výrazně přispět ke vzájemné obchodní výměně i mezi oběma státy.

Moldavský premiér Vlad Filat: „My nesledujeme jen zisk zdrojů, přestože jsou nutné právě v období krize. My se snažíme, aby proces evropské integrace pomohl moldavským občanům dosáhnout volného pohybu osob či volného obchodu. Tam máme výsledky, ale právě proto potřebujeme ocenění a podporu ze strany EU.“

Nečas podotkl, že pro nynější české předsednictví Visegrádské skupiny je východní partnerství jasnou prioritou. Upozornil, že v létě se premiéři V4 dohodli na navýšení rozpočtu mezinárodního visegrádského fondu a toto navýšení má směřovat právě k tvorbě specifického programu pro partnerské země z východní Evropy. „Moldavsko díky svému reformnímu úsilí a evropským aspiracím patří k prioritním zemím,“ zdůraznil.

Moldavský premiér Vlad Filat
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Mezinárodní visegrádský fond poskytl od roku 2006, kdy byly poskytnuty první příspěvky, do Moldavska celkem 82 tisíc eur (podle dnešního kurzu 2 100 000). Využity byly především na studentská stipendia. Každý student měl nárok za semestr na 2 300 eur (asi 59 tisíc korun) a hostitelská univerzita byla podporována dalšími 1 500 eury (asi 38 tisíc korun). Letos takové stipendium získal jen jeden student ze 12 zájemců. Osm z nich mělo zájem studovat v České republice.

Brífink Petra Nečase a Vlada Filata (zdroj: ČT24)

Před tiskovou konferencí zástupci české a moldavské vlády podepsali dohody o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob, o spolupráci v oblasti zdravotnictví a lékařských věd a smlouvu o sociálním zabezpečení.