Ministerstvo plánuje zvýšit limit žáků pro přidělení peněz

Velhartice – Avizovanou změnou financování vystavilo ministerstvo školství mnoho menších škol v regionech existenčním problémům. Podle zástupců mnoha malých měst a obcí by tamní školy kvůli malému množství žáků mohly zaniknout. Mnohé totiž často nesplňují ani současný minimální limit 17 žáků ve třídě. V ministerském návrhu je přitom přidělování peněz založeno na ideální třídě s 26 žáky.

Školy i nyní získávají peníze primárně podle počtu dětí. Poskytované částky se však liší kraj od kraje. Ministerstvo proto chce tento princip do budoucna změnit – jeho první návrh ovšem malé obce a jejich školy nepřijaly s povděkem. K získání příslušných peněz by místo dnešních 17 žáků muselo být ve třídě o devět víc. Mnoho menších škol si však dosažení nově nastavených kapacit může těžko představit. „V nejbližší době ani nedosáhneme toho limitu 17 dětí, který je v současné době platný. O čísle 24 nebo 26 vůbec nemůžeme přemýšlet,“ uvedl ředitel zákaldní školy v Kolinci Stanislav Vrba.

Českým školám v současnosti stát zaplatí 100 procent nákladů v případě dvou stupňů a 17 dětí v každé třídě. Při menším počtu dětí už část peněz musí hradit obce. Už nyní platí v průměru na jednoho žáka přes 36 tisíc. Stanovení limitu na 26 by však obce stálo každý rok podstatně víc. „Podle našeho předpokladu by naše náklady na chybějící žáky přesáhly půl milionu korun,“ uvedl starosta Velhartic Pavel Prosr.

Zpřísnění pravidel pro financování škol kritizují také rodiče. Pokud by obce začaly základní školy rušit, jejich žáci by museli začít dojíždět do vzdálenějších míst. Místní samosprávy navíc v mnoha případech drahé rekonstrukce škol hradily z evropských dotací, které by v případě jejich zrušení musely vracet.

Všechny popsané námitky proto vedou k sepisování protestních petic. Jedna z nich už koluje po západočeských Velharticích. Ministerstvo proto tvrdí, že plánovaný limit 26 dětí ve třídě už přehodnotilo. „To bylo číslo vyloženě pro pochopení filozofie celého toho systému, aby bylo vidět možné důsledky, možné dopady, možné klady celého toho systému,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Velhartičtí nyní čekají, jak ministerstvo dál pojme úpravu financování. Pokud by ale i nový návrh ohrožoval menší školy, mají stále v záloze petici. Jasno o možnosti jejího použití mohou mít už v příštím roce, kdy chce ministerstvo reformu financování regionálních škol dokončit. Nový zákon má platit od roku 2013.

Vydáno pod