Slevy na léky hrazené pojišťovnou končí

Praha – Od prosince už lékárny nesmějí poskytovat pacientům třicetikorunové srážky, bonusy nebo jim dávat za nákup dárky. Taková praxe se u plně nebo částečně pojišťovnou hrazených léků dosud týkala především velkých řetězců a některých lékáren, spadajících pod krajské nemocnice. Pokud by v ní pokračovaly, vystavují se riziku milionových pokut. Nemizí ale z lékáren všechny bonusy, při volném prodeji může lékárník poskytovat pacientovi slevu i nadále.

V současnosti stačí zákazníkovi lékárny předložit při nákupu zákaznickou kartu nebo spolu s receptem slevové kupony. Konečný účet se mu následně ztenčí, případně dostává nějaký jiný dárek. Lékárny ale čerstvě upozorňují pacienty, že kupony mohou uplatnit do konce měsíce. „Týká se to léků, které jsou plně nebo částečně hrazeny,“ upřesnil pro ČT předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

A přípravků, u nichž nový zákon bonusy a slevy zastavuje, jsou tisíce druhů, ať už jde o medikamenty na vysoký tlak, cukrovku, ředění krve nebo antibiotika. Jen za minulý rok vystavili lékaři na takové léky téměř 65 milionů receptů. „Uchylujeme se k tomu proto, abychom zamezili nadužívání prostředků, chceme omezit působení obchodníků v této oblasti,“ vysvětlil pro ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Řetězce a lékárny krajských nemocnic se ale zaběhnuté praxe, která jim přivádí klienty, nechtějí vzdát. Doufají, že ještě vzejde nějaká varianta, která by jim umožnila zachovat stávající praxi.

Hejtman středočeského kraje David Rath (ČSSD) už nyní avizuje, že plnou cenu v krajských lékárnách pacienti nebudou muset platit: „Pacienti budou moci kraj požádat o dar, stejně jako v případě jiných poplatků.“