Za smog mohou i špatná kamna, Chalupa chce pomoci dotacemi

Praha – Kvalita i obsluha kamen a kotlů často ovlivňuje ovzduší víc než to, čím lidé topí. Místo plánovaných kontrol by tak pomohla spíš osvěta a další peníze na zateplení i pořízení moderních kotlů, shodují se odborníci oslovení Českou televizí. Ministr životního prostředí souhlasí a peníze bude hledat v rozpočtu i evropských fondech.

Obyčejné dřevo je pro většinu lidí symbolem toho nejpřirozenějšího a nejekologičtějšího topení. Jenže záleží právě na tom, jakým způsobem topí. „Z hlediska emisí třeba prachových částic nebo z hlediska emisí aromatických uhlovodíků to může být i problém a může být cítit,“ varuje Jiří Beranovský z centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT.

Dřevo je v obecném žebříčku šetrnosti paliv před uhlím, v některých sledovaných škodlivinách ale ztrácí třeba na plyn. Efektivní centrální zdroj tepla by měl ovzduší v úhrnu zatěžovat nejméně, a je tak nejekologičtější.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Klíčem je kvalitní kotel a účinné spalování

Velký vliv na škodlivost spalin má i to, v čem se topí. Měření a studie ukazují, že třeba dobře spálené uhlí může nadělat méně škody než špatně hořící dřevo. „Z pohledu emisní vydatnosti jemných prachových částic se dvanáct těchto lokálních kamen může vyrovnat velkému energetickému zdroji na hnědé uhlí o výkonu 410 megawatt,“ upozornil vedoucí oddělení hodnocení životního prostředí TESO Jan Velíšek.

Jenže lidé se rozhodují hlavně podle ceny, podle které žebříček už vypadá jinak. Uhlí i dřevo patří k tomu nejlevnějšímu, stejně jako třeba obilí. „Když je levné obilí, tak se vyplatí tam dávat obilí – pšenici, kukuřici, ječmen, žito i oves,“ tvrdí například obyvatel Dolních Břežan Jiří Paclík.

Chalupa žádá unii o dotace na kotle

Právě podobné vysoce účinné kotle mají být receptem na zlepšení vzduchu v zimě spíš než úřední kontroly toho, čím se topí. Byť mnozí Češi neváhají házet do ohně plasty, mour či vyjeté oleje a dávat tomu vtipné názvy jako ostravská raketa nebo Bursíkova briketa. Celorepublikově větším problémem jsou ale nezateplené domy a stará kamna.

Pomoci lidem v nákupu kvalitních kotlů má ministerstvo životního prostředí v plánu. Nejdřív přispěje lidem na kotle na Ostravsku, pak snad v celé zemi. „Vedeme diskusi s Evropskou komisí, zda by tam přeci jen nebyla možnost získat i prostředky z evropských fondů,“ potvrdil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Na začátku příštího roku pak úřad spustí kampaň radící, co do kamen patří a co ne. Vtáhnout do debaty chce hlavně mladé lidi.